Mitsubishi samarbetar med Tokyo Tech för att utveckla blockchain-teknik

Författad av: Ali Raza
januari 20, 2021
  • Partnerskapet syftar till att säkerställa effektivare användning av överskottsel från förnybara källor.
  • Båda företagen har meddelat att det blockchain-baserade energiprojektet kommer att kommersialiseras.
  • Mitsubishi kommer att utforma P2P-handelssystemet medan Tokyo Tech kommer att hantera teknikens FoU.

Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) och det japanska konglomeratet Mitsubishi Corporation har meddelat ett partnerskap för att utveckla blockchain-teknik som optimerar peer-to-peer-energihandel.

Enligt tillkännagivandet kommer tekniken att bidra till en mer effektiv användning av överskottsel från en förnybar källa. Det kommer att skapa en handelsmiljö som kontinuerligt främjar god elhantering.

Kommersialiseringen kan börja efter april

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Från och med april kommer den elektroniska jätten tillsammans med sin partner att utvärdera och testa prestandan för det nya blockchain-systemet innan det lanseras på marknaden.

Peer-to-peer-energihandelssystemet möjliggör för både producenter och konsumenter att handla direkt som säljare och köpare. Tokyo Tech och Mitsubishi Electric vill anpassa sin blockchain för att göra det nya systemet mindre beroende av stora volymberäkningar och hårdvaruintensiv användning.

Partnerskapet har gett Mitsubishi ansvaret för att utforma P2P-energisystemet samt dess transaktionsfunktioner. Samtidigt är Tokyo Tech ansvariga för att utforma en optimal clearing-algoritm och hantera FoU för blockchain-teknik.

Tillhandahålla maximal mängd överskottsel

Den nya algoritmen för distribuerad optimering gör det möjligt för kundernas datorer att dela handelsmål genom att matcha köp-säljorder genom minimala beräkningar.

Tokyo Tech och Mitsubishi vill se till att den maximala mängden överskottsel är lätt tillgänglig för handel på marknaden.

När det blir möjligt att använda en peer-to-peer-lösning för detta ändamål kommer de traditionella elbolagen inte längre att sitta på alla korten när de svarar på fluktuationer på marknaden.

Detta är inte den första blockchainbaserade digitala energiplattformen – vissa andra system har varit i bruk under en tid. Till exempel erbjuder Power Ledger, ett australiskt företag, en blockkedjebaserad energilösning, som inkluderar virtuella kraftverk och peer-to-peer-energihandel. De erbjuder också handel med certifikat för förnybar energi och kolkrediter. Både Tokyo Tech och Mitsubishi sa att de planerar att kommersialisera projektet efter att det har testats ordentligt.