USD/ZAR: Sydafrikanska randen tappar fart inför SARB:s räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
januari 20, 2021
  • USD/ZAR kompenserade för några av de tidigare förlusterna inför SARB:s räntebeslut.
  • Statistikbyråns uppgifter visade att inflationen minskade i december.
  • Vissa analytiker förutspår nu att SARB sänker räntan i morgon.

USD/ZAR-priset kompenserade för några av de tidigare förlusterna efter att Sydafrika släppte relativ svag inflationsdata inför SARB:s räntebeslut. Paret handlas till 14,96, vilket är något högre än dagens lägstanivå på 14,86. På andra håll steg EUR/ZAR till 18,11 medan GBP/ZAR steg till 20,43.

USD/ZAR
USD/ZAR

Sydafrikas inflation svag inför SARB-beslutet

Sydafrikas statistikbyrå publicerade relativt svag inflationsdata som låg i linje med prognoserna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Konsumentprisindex (KPI) sjönk från 0,3% i november till 0,2% i december. Det ledde till att den årliga inflationen sjönk från 3,2% till 3,1%. Kärn-KPI. som exkluderar de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, förblev oförändrad på 0,2%.

Uppgifterna kom en dag efter att landet släppte dyster gruvdata. Totalt sjönk gruvproduktionen med 11,6% i november. Totalt minskade produktionen av guld, platina och järnmalm, vilket signalerade att återhämtningen saktat in. Sydafrika kämpar också med den nya vågen av covid-19-pandemin.

Uppgifterna kom samtidigt som South Africa Reserve Bank (SARB) startar sitt första möte för året. Efter att banken levererat flera räntesänkningar ifjol förväntar sig nu vissa analytiker ännu en sänkning imorgon. En sänkning med 25 räntepunkter skulle leda till att huvudräntan sjunker till 3,25%. I en anteckning noterade analytiker vid Capital Economists att:

”Den ytterligare nedgången för Sydafrikas huvudsakliga inflationsnivå, till 3,1% på årsbasis i december, som kommer tillsammans med den senaste tidens åtstramning av åtgärder för att förebygga viruset, stöder vår uppfattning att reservbanken kommer att sänka räntorna vid torsdagens MPC-möte.”

USD/ZAR tekniska utsikter

USD/ZAR
USD/ZAR teknisk graf

USD/ZAR handlas till 14,96, vilket är lägre än förra veckans topp på 15,68. På det dagliga diagrammet ligger priset under den fallande trendlinjen som visas i svart. Denna linje förbinder den högsta punkten i september förra året och YTD-höjden. Sydafrikanska rand ligger också på samma nivå som Bollinger-bandens mittlinje.

Därför, även efter att ha kompenserat för en del av förlusterna, tror jag att USD/ZAR kommer att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot YTD-läget på 14,47. Paret kan ändå uppleva betydande volatilitet på grund av SARB-beslutet, så du kan med fördel använda ett demokonto för valutahandel för att träna.