Glencores kol- och kopparproduktion matchade 2020-prognosen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 4, 2021
  • Glencore säger att dess kol- och kopparproduktion matchade prognoserna för 2020.
  • Det multinationella gruvföretaget utnämner Cynthia Carroll till sin styrelse.
  • Guld- och silverproduktionen ökade med 3% respektive 2% på årsbasis.

I ett tillkännagivande igår sa Glencore plc (LON: GLEN) att kol- och kopparproduktionen 2020 matchade deras prognoser, trots att den nya covid-19-varianten tvingade Storbritannien till en ny lockdown förra månaden.

Glencores aktier öppnade handeln ungefär 1,5% upp på igår men förlorade hela intradagsvinsten nästa timme. Aktierna handlas nu till 2,44 pund per aktie. Som jämförelse hade de fallit så lågt som till 1,13 pund per aktie i mars 2020 när coivd-19-krisens inverkan var som högst.

Glencore utser Cynthia Carroll till sin styrelse

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Glencore rapporterade 106,2 miljoner ton kolproduktion 2020 jämfört med 139,5 miljoner ton året innan. I sin tidigare prognos hade gruv- och oljebolaget förutspått 106 miljoner till 112 miljoner ton i årlig kolproduktion.

Kopparproduktionen var däremot 1,26 miljoner ton år 2020 jämfört med fjolårets högre 1,37 miljoner ton. Glencore hade förväntat sig 1,23 miljoner till 1,28 miljoner ton årlig kopparproduktion.

Glencores VD Ivan Glasenberg planerar att avgå 2021. Företaget, som har sitt huvudkontor i Baar, har redan utnämnt sin chef för koltillgångar, Gary Nagle, till sin nästa verkställande direktör. Tidigare denna vecka utnämnde Glencore också Cynthia Carroll till sin styrelse. Carroll har tidigare arbetat vid det brittiska multinationella gruvföretaget Anglo American plc.

Det anglo-schweiziska multinationella företaget sa att zinkproduktionen under 2020 såg en ökning med 9% på årsbasis jämfört med en mycket bredare minskning av koboltproduktionen med 41%. Bly-, nickel- och ferrokromproduktionen sjönk under det nyligen avslutade året med 7%, 9% respektive 2% på årsbasis.

Produktionen av ädelmetaller var stark 2020

Jämfört med förra året var produktionen av ädla metaller stark under 2020. Silver ökade med 2% medan guld ökade med 3%. Oljeproduktionen landade på 3,94 miljoner fat år 2020 vilket motsvarar en nedgång på 29% på årsbasis.

I en rapport som publicerades den första veckan i augusti meddelade Glencore att de bokfört 1,97 miljarder pund i nettoförlust under räkenskapsårets första halva.

Glencore handlades i stort sett platt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på 3%. I skrivande stund har råvaruhandels- och gruvföretaget ett börsvärde på 32,61 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust