Sojapriserna ligger stadigt inför februaris WASDE-rapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on feb 9, 2021
  • Sojabönspriserna ligger i ett snävt intervall runt 1 400 dollar inför februaris WASDE-rapport.
  • Skörden i Brasilien tar fart när sojabönodlingsområdena får torrare väder.
  • Den kinesiska efterfrågan är stor till följd av den växande svinuppfödningen.

Sojabönspriserna ligger inom ett snävt intervall när råvaruinvesterare väntar på februaris WASDE-rapport. Analytiker förväntar sig att byrån kommer att höja prognosen för Brasiliens produktion när skörden i landet tar fart. På 4-timmarsdiagrammet handlades sojaböneterminerna runt 1 400 dollar.

Sojabönepriserna

WASDE-rapporten väntar

Investerare väntar nu spänt på hur WASDE-rapporten kommer att påverka riktningen för sojabönepriserna. USA:s jordbruksdepartement kommer att släppa rapporten senare i dag. Förra månaden presenterade byrån en positiv rapport som pressade upp sojabönepriserna till den högsta nivån på 7 år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till att börja med sänkte USDA sina prognoser för sojaböneproduktionen under säsongen 2020/21. De förutspådde att produktionen skulle minska med 35 miljoner bushels trots att skördeområdet ökade något från i december.

Den förväntade minskningen av skördavkastningen berodde på den låga produktionen i amerikanska sojabönodlingsregioner som Minnesota, Kansas och Iowa. På de utländska marknaderna förutspådde byrån att sojabönaproduktionen i Argentina skulle minska på grund av de långvariga torra väderförhållandena. Det lämnade dock sina uppskattningar för Brasiliens produktion oförändrade.

I februarirapporten kommer USDA sannolikt att höja sina prognoser för Brasiliens sojaproduktion. Det beror på förbättrade väderförhållanden i det sydamerikanska landet.

Skörden av sojabönor får fart i Brasilien

De amerikanska sojabönepriserna har fått långvarigt stöd från väderfenomenet La Nina som upplevdes i Brasilien och Argentina 2020. Dessutom bromsade den kraftiga nederbörden nu i januari skörden i Brasilien. Men skörden verkar ha fått upp farten eftersom Center-West-regionen i landet upplever torrare väder.

Enligt jordbrukskonsulterna AgRural låg sojaböneskördarna i Brasilien på 4% per den 4 februari. Detta markerar betydande framsteg från föregående veckas 2%. Under samma period förra året hade brasilianska jordbrukare skördat cirka 16% av de odlade sojabönorna. Den nuvarande takten är den långsammaste på ett decennium.

Förseningen av de brasilianska sojabönorna har pressat de amerikanska sojabönepriserna högre. Därefter har Kina förlitat sig på USA för att tillfredsställa sin enorma aptit på varan. Medan marknaden förväntas få en stadig leverans av den brasilianska skörden under de kommande veckorna, kommer lagren sannolikt att förbli begränsade. Kina, som är den största konsumenten av sojabönor, har köpt rekordmängder för att tillgodose sin växande svinuppfödning.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust