Platinaprisen faller efter att ha nått en 6-årig topp

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on feb 12, 2021
  • Platinapriserna sjönk med 1,46% under morgonen efter att ha stigit till en 6-årstopp igår.
  • Biltillverkarna övergår till platina på grund av den betydande prisskillnaden jämfört med palladium.
  • Strikta utsläppslagar och den förväntade återhämtningen inom bilindustrin kommer att höja priserna.

Platinapriserna faller idag efter att ha nått ett 6-årstopp igår. Den förväntade ökningen av bilproduktionen i kombination med de strikta utsläppsreglerna har skapat en gynnsam miljö för handel med platina. Under morgonen föll ädelmetallen med 1,46% och handlades till 1 222,47 dollar.

Platinapriserna

Prognos för efterfrågan på platina

Platinapriserna har stigit eftersom prognoserna för 2021 visar på en ökad efterfrågan på ädelmetallen. Den 10 februari släppte Johnson Matthey sin PGM-marknadsrapport. Företaget har förutspått en ökningen av efterfrågan på fordon, vilket är goda nyheter för platinainvesterare eftersom metallen är en viktig komponent inom biltillverkningsindustrin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt har de stränga lagarna om utsläpp skapat förutsättningar för en ökning av platinapriserna. Europa och USA skärper sina utsläppsstandarder baserat på USA:s federala Tier 3- och Euro 6d-lagarna. Dessutom kommer implementeringen av av China VI-utsläppsstandarden att öka efterfrågan på denna ädelmetall.

Platina jämfört med palladium

Platina och palladium används båda inom bilindustrin för katalysatorer. Den förväntade ökningen av efterfrågan på katalysatorer har lett till en prisökning för båda metallerna. Igår steg platinapriserna till den högsta nivån på sex år. Samtidigt handlades palladium på den högsta nivån på tre veckor i onsdags. Sedan början av februari har palladiumpriserna stigit med cirka 5,86%. Under samma period har platinapriserna stigit med cirka 11,86%.

Under morgonen handlades palladium och platina till 2 328,95 respektive 1 236,05 dollar. Trots samma användningsområde har priset på palladium legat betydligt högre än på platina. Denna skillnad har bidragit till den ökande efterfrågan på den senare metallen. Dessutom kommer biltillverkare sannolikt att övergå till platina för bensinkatalysatorer eftersom de försöker minska kostnaderna för efterbehandlingssystemet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust