Vetepriserna stiger när investerare oroar sig för möjlig vinterdöd

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on feb 26, 2021
  • Efter att ha nått en enmånadstopp på onsdag föll vetepriset till cirka 669,15 dollar.
  • Investerare oroar sig för att vetet ska frysa på grund av de kalla förhållandena i USA.
  • En svag amerikansk dollar stödde vetepriserna eftersom Fed behöll en passiv ton.

Även om vetepriserna föll på torsdagen så är den övergripande trenden stigande. På onsdagen nådde priserna den högsta nivån på en månad på 683,95 dollar. Under torsdagens session handlades dock veteterminerna till omkring 669,15 dollar. Investerare fokuserar på om de kyliga förhållandena på USA:s södra slätter och i mellanvästra regionen kommer att orsaka betydande skador på vintergrödan. En försvagning av dollarn och det aktuella hausseartade sentimentet har också stött rallyt.

Vetepriserna

Försvagand amerikansk dollar

Den försvagade amerikanska dollarn har skapat en gynnsam miljö för vetepriserna. Precis som de flesta andra varor har vetepriserna ett omvänt förhållande till dollarn. På torsdag låg dollarindexet på 89,813 dollar, en nedgång med 0,4%. Det var främst ett resultat av att Federal Reserve behöll en passiv ton. Centralbankens ordförande Jerome Powell indikerade att banken skulle behålla penningpolitiken som den är tills ekonomin återhämtar sig helt.

Det amerikanska dollarindexet

Rädsla för möjlig vinterdöd

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Priskningen för vetet är också ett resultat av den sannolika vinterdöden för den amerikanska vetegrödan. Landet är den näst största exportören av varan efter Ryssland. Sedan mitten av februari har stora vetestater i mellanvästern och södra USA upplevt kalla förhållanden. Vintern har varit den hårdaste på decennier. Miljontals hushåll i Texas och andra stater har tvingats hantera strömavbrott, brist på vatten och oframkomliga vägar.

Analytiker och råvaruinvesterare är nu oroliga för att det extrema vädret kan påverka vintervetet. Vinterdöd inträffar när kalla förhållanden är kopplade till otillräcklig markfuktighet. Fenomenet är särskilt oroande i de torrare delarna av de södra slätterna.

För tillfället är det svårt att säga om vinterstormen kommer att orsaka betydande skador på det hårda röda vintervetet, som är USA:s bästa veteklass. Men om förhållandena kvarstår i mars och april, kommer det sannolikt att leda till ett minskat utbud och en ytterligare höjning av vetepriserna.

Stonex chefsråvaruekonom Arlan Suderman konstaterade förra veckan att omfattningen av förlusterna på vetefälten kommer bli tydlig först om några veckor. Han angav dock att 30% av landets hårda röda vintergröda riskerar vinterdöd.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust