Priserna på sojabönor ökar inför mars WASDE-rapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 9, 2021
  • Priserna på sojabönor ökar när investerare inväntar WASDE-rapporten för mars som kommer senare i dag.
  • Analytiker förväntar sig att USDA kommer att sänka sina lagerberäkningar efter dåligt väder i Sydamerika.
  • Terminerna för sojamjöl sjunker medan terminerna för sojabönoljor ligger nära högsta nivåerna på 8 år.

Sojabönspriserna steg med 0,28% till 1 437 dollar idag inför WASDE-rapporten som kommer senare idag. Samtidigt som terminerna för sojamjöl minskat med 0,19%, handlas terminerna för sojabönolja nära gårdagens nivå som var den högsta på 8 år.

Sojabönepriserna

WASDE-rappor inom kort

Sojabönspriserna steg under dagens session när investerare inom råvaror inväntar WASDE-rapporten som publiceras senare under dagen. I februarirapporten justerade det amerikanska jordbruksdepartementet sin prognos för USA:s export av sojabönor 2020/21. Departementet förutspådde att exporten skulle öka med 20 miljoner på grund av skördefördröjningar i Brasilien. Deras förutsägelser för de amerikanska sojabönapriserna var däremot oförändrade på 11,15 dollar per bushel.

Sydamerikanskt väder

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sojabönspriserna får stöd av de pågående leveransproblemen. Vädret i Brasilien och Argentina är särskilt intressant för investerare på sojabönamarknaden. Brasilien, som är världens ledande sojabönsexportör, har sett betydande nederbörd. Det våta vädret har fortsatt att hindra skörden i området. Denna utmaning, som kommer att fortsätta under den kommande veckan, har påverkat viktiga sojabönodlingsregioner som Sao Paulo, Mato Grosso do Sul, Parana och Mato Grosso. Därtill har sojabönetransporterna från Brasilien försenats.

Samtidigt upplever Argentina torra väderförhållanden. Det sydamerikanska landet är en av de största sojabönproducenterna och -exportörerna i världen. Därför kommer USDA sannolikt att sänka sina prognoser för den globala sojabönetillgången.

Efterfrågan på sojabönor

Kinas aptit för jordbruksprodukter har varit en av de viktigaste drivkrafterna för den pågående tjurmarknaden. Kina importerar sojabönor för att krossa dem till sojamjöl för djurfoder och sojolja för användning som vegetabilisk olja.

Mellan början av augusti 2020 och mitten av januari 2021 steg sojabönspriserna med cirka 39,75%. Analytiker som Goldman Sachs och JP Morgan har förutspått att 2021 kommer att bli början för en långvarig tjurmarknad för råvaror.

Kinas efterfrågan på sojamjöl har dock avtagit efter de senaste utbrotten av afrikansk svininfluensa i vissa provinser i landets nordliga och nordöstra regioner. Enligt den allmänna tullförvaltningen var importen av sojabönor till Kina 13,41 miljoner ton de första två månaderna 2021. Den siffran var 0,8% lägre jämfört med samma period föregående år. 2020 års rekordimport berodde på stabiliseringen av grisbesättningen och förbättringen av marginalerna.

Icke desto mindre ökade importen av ätbara oljor i Kina med 48% till 2,04 miljoner ton mellan januari och februari 2021 från förra årets motsvarande period. Under dagens session sjönk terminerna för sojamjöl med 0,19% till 415,5 dollar. Samtidigt handlas sojabönoljeterminerna nära det rekord som sattes under föregående session.

Sojabönepriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust