Trolig breakout för majspriset efter Kinas rekordköp av amerikansk majs

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 17, 2021
  • USA:s majsförsäljning till Kina låg på 1,156 miljoner ton, vilket var den högsta siffran sedan januari.
  • Leveransproblemen från Brasilien uppstod efter försenad andra plantering.
  • Majspriserna handlas till 552,80 dollar och försöker bryta över förra veckans högsta på 556,08 dollar.

Majspriserna upprätthöll måndagens vinster när de strävade efter en breakout upp och över förra veckans högstanivå. Igår handlades majset till 552,80 dollar, vilket var en ökning med 0,93%. Priserna steg till följd av USDA:s positiva uppgifter om USA:s majsförsäljning till Kina och leveransproblemen från Brasilien.

Amerikansk majsförsäljning till Kina

Den 16 mars meddelade byrån att Kina beställt 1,156 miljoner ton majs från privata exportörer i USA. Siffran är den högsta sedan slutet av januari 2021. Den 29 januari meddelade USDA att Kina hade köpt 2,1 miljoner ton majs från landet. Det var den näst största mängden någonsin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Byrån har också förutspått att Kina kommer att slå rekord genom att köpa 24 miljoner ton av produkten från olika majsodlingsländer under säsongen 2020/21. Landets efterfrågan har skjutit i höjden i samband med den ökade svinuppfödningen i Kina.

Brasiliens majsförsörjning

Majspriserna får också stöd av oron över Brasiliens begränsade utbud. Investerare som fokuserar på råvaror vet att vädret är en viktig drivkraft för priserna inom jordbrukssektorn. De ogynnsamma väderförhållandena i det sydamerikanska landet har resulterat i försenad plantering av säsongens andra majsskörd.

I sin veckorapport visade Conab att per den 12 mars hade planteringen genomförts på 71,5% av den planerade odlade arealen. Siffran är lägre än de 88,0% som uppnåddes under samma period förra året.

Den andra majsskörden planteras vanligtvis mellan februari och mars efter skörden av sojabönor. I år orsakade det ogynnsamma vädret försenad plantering och skörd av sojabönor i de mellanvästra och södra områdena. Detta har i sin tur hindrat planteringen av majs och drivit upp majspriserna.

Majsprisens tekniska utsikter

Efter att ha handlat under de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena sedan förra veckan låg majspriset över EMA i dagens session. På 4-timmarsdiagrammet har 25-dagars EMA passerat över 50-dagars när priserna strävar efter att bryta över förra veckans högsta nivå på 556,08 dollar. När priset passerar den nivån kommer nästa mål att vara den högre motståndsnivån vid cirka 560,13 dollar. Nästa steg skulle vara att majspriserna testar årets högsta nivå på 572,51 dollar.

Nedtill i diagrammet kommer priserna sannolikt att nå den tidigare motståndsnivån vid 539,45 dollar. Björnarna kan också testa supportnivån på 530,52 dollar.

Majspriserna
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust