Är Palladium ett köp eller sälj i april?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on mar 29, 2021
  • Palladium har sett en markant prisökning sedan början av mars.
  • Oron över en tredje pandemivåg kan skapa tryck på palladiumpriset.
  • Om priset sjunker under 2 500 skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fall till 2300 dollar.

Priset på palladium har stigit från 2 328 till över 2 700 dollar som högst sedan början av mars och det nuvarande priset ligger runt 2 675 dollar. Oron över en tredje pandemivåg kan skapa tryck på palladiumpriset de närmaste dagarna.

Grundläggande analys: Oron över en tredje pandemivåg kan skapa tryck på palladiumpriset

Palladium har sett en markant prisökning sedan början av mars då investerare satsat på en återhämtning som förväntas leverera den snabbaste ekonomiska tillväxten sedan 1984. Palladiumpriset är kvar på en tjurmarknad, men de förnyade oron över en tredje pandemivåg tyder på att priset priset på denna ädelmetall kan falla från sin nuvarande prisnivå.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Riskaversion kommer sannolikt att råda under de kommande veckorna, vilket inte är bra för palladiumpriset. Pandemin är fortfarande utom kontroll och vägen är fortfarande lång innan vi kan betrakta denna hälsokris som avklarad. Ökningen av mer smittsamma covid-19-varianter de senaste veckorna kan få stor inverkan på palladiums pris.

”Världen fortsätter att möta ett oöverträffat och snabbt utvecklande hot från covid-19. Covid-19-vacciner finns nu tillgängliga men står inför akuta utbudsbegränsningar medan virusvarianter dyker upp med nya egenskaper,” rapporterade Världshälsoorganisationen förra veckan.

Det är värt att nämna att Palladium är såväl en industriell metall som en ädelmetall och som industriell metall används den främst i fordonsindustrin. Bilindustrin har påverkats avsevärt av pandemin och många bilföretag kommer att fortsätta gå svagt trots vissa tecken på återhämtning.

En positiv nyhet är att FED höjde sin amerikanska BNP-prognos för 2021 från 4,2% till 6,5% förra veckan, men denna optimism kan dämpas om arbetslösheten förblir hög och tillväxten saktar in. Europeiska uppgifter visade också några tecken på återhämtning förra veckan medan Europeiska centralbanken meddelade att de kommer att stödja ekonomin så länge pandemin fortsätter att sätta sin prägel på utvecklingen.

Oro över den långsamma vaccinationstakten i vissa europeiska länder utgör också ett stort problem och minskar hoppet om en fullständig återöppning av den ekonomiska verksamheten.

Teknisk analys: Tjurar har fortfarande kontroll över prisutvecklingen för tillfället

Datakälla: tradingview.com

De viktiga motståndsnivåerna är 2 700 och 2 800 dollar, samtidigt som 2 500 och 2 300 dollar representerar de starka stödnivåerna. Om priset stiger över 2 700 dollar skulle det vara en signal att handla Palladium och då ligger vägen fri upp till 2 750.

Om priset å andra sidan sjunker under 500 dollar så skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fortsatt fall ned till 2 300 dollar.

Sammanfattning

Palladium har sett en markant prisökning sedan början av mars. ändå kan förnyad oro över en tredje pandemivåg skapa tryck på Palladiumpriset de närmaste dagarna. Tjurar har fortfarande kontroll över prisutvecklingen för tillfället, men om priset faller under 2 500 dollar skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fall ned till 2 300 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust