Priset på råolja bildar dubbelbotten under blockeringen av Suezkanalen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on mar 29, 2021
  • WTI-terminer steg med 4,01% i fredags till 60,80 medan Brent sjönk med 0,60% till 64,37 dollar.
  • Investerare fokuserar på OPEC+ eftersom deras nuvarande beslut löper ut efter april.
  • På fredagen blockerades 10 fartyg som transporterar 10 miljoner fat råolja vid Suezkanalen.

Råoljepriset får stöd från den pågående blockeringen i Suezkanalen. WTI-terminerna stängde fredagens session på 60,80 dollar, vilket motsvarade en ökning med 4,01%. Brent-terminerna föll däremot med 0,60% till 64,37 dollar. Investerare fokuserar nu på nästa veckas OPEC+-möte.

Råoljepriset

Kommande möte för OPEC+

Investerare som handlar med olja fokuserar nu på det möte som OPEC+ planerat till den 1 april. OPEC och dess oljeproducerande allierade har stött råoljepriset genom att minska produktionen till följd av den instabila globala efterfrågan på olja.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I sitt möte i mars förband sig alliansen att behålla de nuvarande produktionsnivåerna fram till april. Saudiarabien utökade sin frivilliga produktionsbegränsning medan Ryssland och Kazakstan ökade produktionen med 130 000 respektive 20 000 bpd. Vid nästa veckas möte kommer fokus att ligga på lönsamheten för att upprätthålla de nuvarande produktionsnivåerna eller att öka produktionen mot bakgrund av att den globala efterfrågan på olja ökat något. Gruppens beslut är en av de händelser som kommer att påverka råoljepriset de kommande sessionerna.

Blockeringen av Suezkanalen

Råoljepriset stöds också av situationen i Suezkanalen. Ett stort containerfartyg kilade fast i kanalen i tisdags och blockerade en av de viktigaste sjöfartsvägarna i världen. 50 fartyg, som fraktar cirka 12% av världens handelsvaror, passerar dagligen genom kanalen.

Blockeringen förväntas ta veckor att rensa och oron är stor över leveranserna av råolja och andra raffinerade varor. Mängden havsburen råolja år 2020 var 39,2 miljoner bpd. Av detta belopp transporterades 1,74 miljoner bpd via Suezkanalen. I fredags uppgav business intelligence-företaget Kpler att 10 fartyg med 10 miljoner fat råolja var strandsatta vid kanalens ingångspunkter.

WTI – teknisk prognos

På 4-timmarsdiagrammet handlas WTI-futures längs det 50-dagars exponentiella glidande genomsnittet och över 20-dagars EMA. Råoljepriset bildade en dubbel botten vid cirka 57,41 dollar. Som du kan lära dig i våra gratis handelskurser är en dubbel botten ett hausseartat mönster. Sedan dess har priset passerat halsen vid 60 dollar för att stänga fredagens session till 60,80 dollar. I början av nästa vecka kommer tjurarna att testa 62 dollar.

62 dollar är fortfarande en viktig motståndsnivå för råoljepriset. Om tjurarna lyckas bryta över blir nästa mål 64 dollar. Nedtill i diagrammet kommer råvaran sannolikt att fortsätta handla inom sitt nuvarande intervall mellan 62 och 57,41 dollar beroende på utvecklingen.

Råoljepriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust