Cerealia SA testar spannmålshandel med virtuella tokens

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 31, 2021
  • Pilotprojektet involverade tokenisering av 30 000 ton mexikansk vit majs av Mercanta.
  • Enligt Cerealia hjälper tokeniseringen till att minska pappersarbetet och kostnaderna för transaktioner.
  • Cerealias COO tror att upplägget kommer att locka banker och investerare till spannmålsverksamheten.

Cerealia SA, ett schweiziskt blockchain-företag inom grödor, har genomfört ett pilotprojekt för att underlättar handeln med spannmål med virtuella tokens. Startupen utvecklade en icke-fungibel token (NFT) som utfärdades av Mercanta och som stöds av 30 000 ton vit majs från Mexiko.

Enligt en rapport som publicerades idag visade pilotprojektet att tokenavtal har potential att minska på pappersarbete och kostnader som uppstått när transaktioner utförs över disk. För att hjälpa till att effektivisera transaktioner kan handelshus och spannmålsinnehavare utfärda tokens för deras leverans. Dessa tokens skulle kunna handlas på Cerealias blockkedjedrivna plattform, vilket eliminerar behovet av fysiska dokument som är standarden inom råvaruhandeln idag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Cerealias COO, Filipe Pohlmann Gonzaga, kommenterade att detta kan bidra till att forma framtiden för spannmålshandel och att denna token är enkel att handla. Han tillade att det skulle låta andra aktörer, inklusive hedgefonder, banker och investerare, delta i spannmålshandeln.

En snabbt växande plattform

Den här nyheten kommer efter att Cerealia lanserades i november ifjol. Sedan dess har plattformen hanterat 6 miljoner ton spannmål. Vid lanseringen var plattformen endast aktiv i Svartahavsregionen. Det har dock förgrenat sig för att täcka en bredare marknadsbas, som inkluderade Brasilien, Ukraina och Egypten. Enligt företagets VD Andrei Grigorov har Cerealia en närvaro i nästan 30 länder och denna mexikanska affär kommer att se dem expandera ytterligare. Enligt uppgift riktar sig företagets nästa expansion till Singapore och länderna söder om Sahara.

Även om startupen bara stöder bilaterala transaktioner mellan spannmålshandlare just nu är målet att lansera ett system som gör det möjligt för tredje parter, som finansinstitut och spekulanter, att komma in på marknaden utan att delta i den fysiska leveransen av spannmål.

Företaget uppger att tokeniseringen kan hjälpa jordbrukssektorn genom att låta spannmålshandlare bjuda ut sina varor på ett effektivt och smidigt sätt. Därtill skulle den offentliga handeln med sådana tokens öppna för exakt lokal prisinformation.