Kevin O’Leary menar att det är en idiotisk idé att höja den amerikanska bolagsskatten

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång strävan efter… read more.
on apr 16, 2021
  • Joe Biden och Janet Yellen har gjort klart att de vill att amerikanska företag ska betala högre skatter.
  • Kevin O'Leary sa att företagsskattesänkningar under Donald Trump skapade ett ekonomiskt momentum.
  • Pengar kan följa "minst motståndets väg" och företag har ingen riktig anledning att stanna i USA.

USA:s president Joe Biden och högre tjänstemän som finansminister Janet Yellen har gjort det klart att de vill att amerikanska företag ska betala högre skatt. Att beskatta amerikanska företag 28% istället för 21% är en riktigt dålig idé, enligt Kevin O’Leary.

O’Leary: Skattesänkningar fungerar

USA:s tidigare president Donald Trump sänkte den amerikanska bolagsskatten till 21% år 2018 och detta översattes till sänkt arbetslöshet, säger O’Leary, ordförande för O’Shares ETF och ”Shark Tank”-kändis, under CNBC:s ”Squawk Box”. Arbetslösheten sjönk så lågt som till 4% eftersom företag av alla former och storlekar utnyttjade den mest positiva ekonomiska miljön som har setts sedan 1950-talet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Att höja amerikanska bolagsskattesatser till 28% skulle innebära att amerikanska företag tappar allt momentum eftersom de skulle bli de mest beskattade i världen, säger O’Leary.

Samtidigt fortsätter amerikanska företag att flytta från stater som New York med höga skattesatser till de med lägre skattesatser som Florida. Covid-19-pandemin och nya arbetsformer gör det tydligt att företag enkelt kan flytta till jurisdiktioner för att spara pengar.

Samma logik gäller för företagets huvudkontor. Ett företag behöver inte längre vara fysiskt beläget i USA för att vara globalt konkurrenskraftigt. Nike Inc (NYSE: NKE), som ett exempel, erbjuder sina produkter direkt till konsumenter över hela världen så det finns ingen anledning att ha sitt huvudkontor nära Beaverton, Oregon.

”Jag valde att verka på platser där företagsskattesatserna är lägre, och det gör alla pengar som flyter minsta motståndets väg,” säger O’Leary. ”Vi skulle förstöra denna ekonomi medan den fortfarande har 9 miljoner arbetslösa.”

Eliminera bolagsskattesatsen

I samband med samtalen om att höja företagsskatten så presenterade Biden-administrationen idén om ett infrastruktur- och stimulansprogram på nästan 2 biljoner dollar. Men i själva verket, vad administrationen kommer att göra är att ”skölja ut pengar ur en helikopter” bara för att ta tillbaka dem i form av högre skatter.

”Hur dum är den tanken,” sa O’Leary. ”Vi måste låta dessa pengar tränga igenom ekonomin och få dessa människor anställda igen och aldrig någonsin tänka igen på att höja bolagsskatten.”

O’Leary sa att han är för att helt eliminera bolagsskattesatsen. Istället kan regeringen beskatta användningen och människor för att bli ”riktigt konkurrenskraftiga” på den globala scenen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust