USD/CNY stiger efter överraskande kinesisk BNP-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on apr 16, 2021
  • USD/CNY-paret steg under den tidiga handeln idag efter att BNP-uppgifterna från Kina missade prognoserna.
  • Ekonomin expanderade med 18,1% på årsbasis, vilket var en mindre ökning än väntat.
  • Paret har fortfarande en fallande trend med en potentiell nedgång till 6,50.

USD/CNY-paret steg efter blandade kinesiska ekonomiska uppgifter. Det steg till 6,5331.

USD/CNY
Den kinesiska yuanens prisutveckling

Kinas BNP-uppgifter

Kina har gjort det bra under pandemin. Landet har en befolkning på fler än 1,4 miljarder människor och var även källan till viruset. Ändå registrerade landet bara 103 000 fall och få dödsfall. Samtidigt var ekonomin den första som återhämtade sig från pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kinesiska ekonomiska tillväxten har kommit när efterfrågan på deras varor ökade i takt med att fler länder implementerade lockdown-åtgärder. Dessutom erbjöd regeringen miljardtals dollar i stimulans för att stödja ekonomin.

USD/CNY-priset reagerar idag på de senaste uppgifterna om den ekonomiska tillväxten i Kina. Siffrorna visade att ekonomin expanderade med 0,6% under första kvartalet efter att ha ökat med 2,6% under fjärde kvartalet. Denna tillväxt var mindre än väntat och berodde på det veckolånga nyårsfirandet i landet. Paret ökade med 18,3% på årsbasis – en långsammare tillväxt än förväntade 19,0%.

Den kinesiska tillväxten fördelades på alla sektorer. Investeringar i anläggningstillgångar ökade med 25,6% när företagen investerade för att möta den globala efterfrågan. Konsumentutgifter och statliga investeringar ökade också.

Ytterligare uppgifter visade att detaljhandeln ökade med 34,2% i mars efter att ha ökat med 33,8% föregående månad. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 28%. Hittills har försäljningen ökat med 33,9%.

Samtidigt sjönk arbetslösheten från 5,5% i februari till 5,3% i mars medan industriproduktionen ökade med 14,1%.

Den kinesiska ekonomin kommer att fortsätta skjuta på alla cylindrar eftersom efterfrågan fortsätter att öka. Faktum är att landet är en indirekt mottagare av USA:s senaste stimulanspaket och kommande infrastrukturprojekt eftersom det är en ledande handelspartner.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

USD/CNY-priset har haft en nedåtgående trend efter att det nådde en topp på 6,5792 i år. Det har sjunkit med mer än 0,70% under de senaste dagarna. På det fyra timmar långa diagrammet stöds parets nedåtgående trend av de glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar.

Det senaste hoppet kom efter att priset sjönk till 38,2% Fibonacci retracement-nivån. Därför kan paret återuppta den nedåtgående trenden när handlare siktar mot 50% retracement vid 6,50. Ändå kan USD/CNY vara mycket volatilt till följd av PBOC:s åtgärder. Använd därför alltid de riskhanteringsverktyg som Forex- och CFD-mäklare erbjuder när du handlar med paret.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust