DXY: Därför har det amerikanska dollarindexet kraschat till lägsta nivån på 5 veckor

Författad av: Crispus Nyaga
april 19, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet har sjunkit till den lägsta nivån på 5 veckor.
  • Detta skedde trots starka amerikanska ekonomiska uppgifter.
  • DXY sjönk på grund av de fallande obligationsräntorna.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) har fallit för andra dagen i rad när obligationsräntor fortsatte att sjunka. Indexet handlas till 91,13 dollar, vilket var den lägsta nivån sedan den 4 mars.

DXY
DXY prisutveckling

Utförsäljning av dollarn

Den amerikanska dollarn har varit under press trots den senaste tidens positiva ekonomiska uppgifter från USA. I början av denna månad visade data från Markit och Institute of Supply Management (ISM) att tillverkningssektorn fortsatte att skjuta på alla cylindrar i mars.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För mindre än två veckor sedan avslöjade uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) att den amerikanska ekonomin tillförde nästan en miljon jobb i mars. Arbetslösheten minskade samtidigt som andelen ökade.

Och förra veckan avslöjade data att antalet personer som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången sjönk till under 600 000 för första gången sedan pandemin startade.

Samtidigt visade uppgifter från regeringen att den amerikanska konsumentinflationen steg med 2,6% i mars. Kärnkonsumentpriserna steg med 1,6%. Dessutom ökade detaljhandelsförsäljningen tvåsiffrigt i mars när invånarna spenderade en del av sina stimulanscheckar.

Samtidigt går det bra för amerikanska företag, vilket framgår av de starka resultat som släpptes förra veckan. De flesta företag som Blackrock, Goldman Sachs och JP Morgan rapporterade bättre resultat än väntat. Enligt FactSet slår fler företag sina prognos med en större marginal än genomsnittet.

I teorin borde dessa siffror driva dollarindexet högre. Indexet har dock sjunkit på grund av utvecklingen på obligationsmarknaden och försäkringarna från Federal Reserve. Idag sjönk den 10-åriga statsräntan med nästan 1% till 1,5600%. På samma sätt sjönk 30-årsräntan med 0,90% till 2,24%.

Analytiker vid de flesta valutamäklare tror att Fed kommer att fortsätta med sin återhållsamma politik i ett försök att sänka arbetslösheten till under 4%.

DXY teknisk analys

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet

4-timmarsdiagrammet visar att dollarindexet har haft en kraftig nedåtgående trend den senaste tiden. Det har sjunkit till 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Nedgången har också stöttats av de glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Indexet har också fallit under det första stödet för standardpivoterna. Därför är vägen med minst motstånd för indexet att falla ytterligare och nästa nyckelstöd ligger vid 91 dollar.