4 viktiga punkter i Facebooks resultatrapport för första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 29, 2021
  • Facebook Inc överträffade Wall Streets förväntningar under räkenskapsårets första kvartal.
  • Den sociala mediejätten förväntar sig blygsam eller ingen tillväxt för sina Q2-intäkter.
  • Facebooks aktier steg med drygt 5% under gårdagens efterhandel.

Facebook Inc. (NASDAQ: FB) rapporterade sina ekonomiska resultat för första kvartalet igår och överträffade Wall Streets förväntningar.

1. Ekonomisk utveckling

Enligt Refinitiv hade experter förutspått att företaget skulle bokföra intäkter på 16,98 miljarder pund under första kvartalet. Deras uppskattning för vinst per aktie uppgick till 1,70 pund. I sin rapport igår överträffade Facebook båda uppskattningarna och tillkännagav högre intäkter på 18,77 miljarder pund under första kvartalet och 2,37 pund i vinst per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Facebooks nettoresultat ökade med 94% till 6,81 miljarder pund under det senaste kvartalet. Intäkterna ökade med 48% på årsbasis och reklamförsäljning ökade med 46% och slog prognoserna. Under det föregående kvartalet (Q4) ökade Facebooks intäkter med 33%.

2. Andra anmärkningsvärda siffror

Facebook rapporterade 1,88 miljarder dagliga aktiva användare (DAU) under första kvartalet jämfört med förväntade 1,89 miljarder. Antalet månatliga aktiva användare (MAU) under första kvartalet var 2,85 miljarder – bara marginellt lägre än FactSet-konsensusen på 2,86 miljarder.

Den genomsnittliga intäkten per användare (ARPU) uppgick till 6,65 pund under det senaste kvartalet, jämfört med analytikernas uppskattningar på 6,03 pund. Facebooks ”Övriga” intäkter såg en årlig tillväxt på 146% under första kvartalet.

3. Prognos för andra kvartalet

Under det andra kvartalet förväntar sig Facebook nu att intäkterna kommer att vara oförändrade eller visa blygsam tillväxt. De förväntar sig upp till 15,06 miljarder pund i investeringar 2021, jämfört med de upp till 16,50 miljarder pund som de hade förväntat sig tidigare.

4. Joshua Browns kommentarer på CNBC:s “Closing Bell”

Finansdirektör Dave Wehner sa att han förväntar sig att den totala intäktstillväxten kommer att avta kraftigt på årsbasis under tredje och fjärde kvartalen. Som svar på hans kommentarer sade VD Joshua Brown från Ritholtz Wealth Management på CNBC:s ”Closing Bell” att:

”Det här är inte bara en Facebook-specifik fråga. Det kommer också att drabba Twitter, Snap, YouTube och Google. Eftersom det fanns en period på tre månader där det inte fanns något annat att göra än att dricka och vara på dessa mobila plattformar, men de kommer inte att se samma nivå av engagemang igen om vi inte får en ny pandemi.”

Inverkan på aktiekursen

Facebooks aktier sköt upp med drygt 5% under gårdagens efterhandel. Aktierna handlas nu för 233 pund per aktie. Som jämförelse inleddes året på lägre 193 pund per aktie.

Facebook presterade ganska positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på nära 30%. I skrivande stund värderas företaget till 626 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 30,43.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust