IRS hittade ett nytt sätt att spåra amerikanska kryptoanvändare

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on maj 10, 2021
  • IRS fick nyligen tillstånd från en kalifornisk domstolen att spåra amerikanska kryptohandlare.
  • Naturligtvis kommer skatteverket att fokusera på dem som har gjort vinster men har undvikit att betala skatt.
  • Den så kallade John Doe-kallelsen tillåter IRS att följa Krakens användare även om de inte vet deras namn.

Att skatt ska betalas på krypto har varit något som IRS har insisterat på under ganska lång tid nu. Men många amerikaner som tjänar pengar på kryptohandel verkar fortfarande tro att krypto- och blockchain-tekniken kan vara tillräcklig för att skydda dem. Många verkar också övertygade om att – även om skattemyndigheterna intensifierat jakten på kryptohandlare som har låtit bli att betala skatt – så kommer de troligen inte att kunna spåra dem alla, och att vissa kanske kommer undan med det.

Ett nytt domstolsbeslut har dock gett USA:s skattemyndighet all behörighet de behöver för att börja spåra kryptoanvändare över staternas gränser och se till att de uppfyller sina skyldigheter.

Vad hände?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ordern kom från den federala domstolen i norra Kalifornien. Domstolen gav IRS rätt att skicka en så kallad John Doe-kallelse till den San Francisco-baserade börsen Kraken. I grund och botten låter kallelsen myndigheterna att kolla upp användare även om de inte känner till deras namn, så länge det finns möjlighet att något fel begåtts.

Det verkar som att IRS nu främst söker information om amerikanska skattebetalare som genomförde transaktioner för minst 20 000 dollar mellan åren 2016 och 2020. En sak att notera är att detta kanske inte inkluderar de som bara håller kryptovaluter – som inte säljer de mynt som de köpt och därför inte gjort några vinster.

Det är inte heller första gången som IRS fått denna typ av tillstånd. I Massachusetts fick byrån tillstånd att skicka John Doe-kallelse till den lokala kryptobörsen Circle.

Eftersom kryptomarknaden är så volatil som den är så säger sig IRS vara fullt medvetna att skattebetalarna kan ha gjort antingen en vinst eller en förlust vid försäljning och att allt beror på priset. Så de som gått med förlust kommer inte att behöva betala skatt, medan de som har gjort vinster måste ge en bit av kakan till regeringen.

Det är uppenbart att det är och förblir ganska komplicerat att hantera och beräkna hur mycket handlare är skyldiga IRS. Men det råder ingen tvekan om att IRS är på jakt efter alla som gjort vinster på krypto och att de vill ha sin del.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust