Guldpriset: Det här kan du förvänta dig i veckan

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on maj 17, 2021
  • Guldpriset återhämtade sina förluster från tidigare i förra veckan.
  • Federal Reserve har bagatelliserat den utbredda rädslan för inflation.
  • I veckan kommer fokus att ligga på FOMC-mötesprotokollet som publiceras på onsdag.

Guldpriset sjönk i början av förra veckan men kompenserade för det med en stark avslutning när den amerikanska dollarn försvagades. Under den kommande veckan kommer fokus att ligga på mötesprotokollet från det senaste FOMC-mötet.

Guldpriset

En diskussion om inflationen

I onsdags pressade de starka inflationsuppgifterna ned priset på metallen. Investerare överväger nu möjligheten att Fed höjer räntorna tidigare än väntat. US Bureau of Labor Statistics noterade att konsumentpriserna hade stigit med 0,8% i april. Siffran är den högsta på över ett decennium och överträffade de förväntade 0,2% med god marginal. PPI-datan var också högre än väntat med en årlig takt på 6,2% jämfört med föregående månads 4,2% och förväntade 5,9%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Stagnationen inom USA:s detaljhandel i kombination med Federal Reserves kommentarer fick den amerikanska dollarn att dra sig tillbaka samtidigt som guldpriset höjdes. Baserat på det omvända sambandet mellan värdet på dollarn och ädelmetaller fungerar en försvagande dollar som en hausseartad katalysator för guldpriset.

När effekten av stimulanscheckarna avtog förblev USA:s detaljhandel oförändrad i april efter att ha ökat med 10,7% i mars. Ekonomer hade förväntat sig en avläsning på 1,0%.

Samtidigt har Fed-tjänstemän instämt med centralbankens ståndpunkt att den förväntade inflationen är övergående. Guvernören Christopher Waller och Thomas Barkin, Richmond Fed-ordföranden, har båda bagatelliserat den rådande rädslan för inflation. Under den kommande veckan kommer FOMC-mötesprotokollet att ligga i fokus. Federal Reserve har upprätthållit en återhållsam ton, vilket tyder på att den ekonomiska återhämtningen fortfarande är ojämn och ofullständig. Därför kommer dess tillmötesgående politik sannolikt att fortsätta, åtminstone på kort sikt.

Guldpriset: tekniska utsikter

Guldpriset stängde fredagens session på 1 843,16, vilket var en ökning med 0,91%. Ädelmetallen kompenserade för sina förluster från tidigare i veckan, då priset sjönk till 1 810,36 på torsdagen. På det dagliga diagrammet handlas priset över de 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom ligger det inom en stigande kanal. Baserat på dessa indikatorer kommer det sannolikt att öka sina vinster under de kommande sessionerna.

Nu i veckan förväntar jag mig att guldpriset kommer att stiga ytterligare till 1 857,67, där det sannolikt kommer att möta motstånd längs kanalens övre gräns. Mot slutet av veckan kanske tjurarna lyckas pressa upp priserna till 1 865,55.

Nedtill i diagrammet kan björnarna lyckas driva guldpriset tillbaka till den psykologiska nivån 1 800. Om det händer kommer det att vara ett tecken på att den nivån kommer att förbli avgörande under större delen av året.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust