Vad är ”Pret Index” och vad säger det om den ekonomiska återhämtningen i Storbritannien?

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada och tycker… read more.
on maj 18, 2021
  • Bloombergs "Pret Index" spårar konsumentaktiviteten i Storbritannien.
  • London har sakta återhämtat sig.
  • Indexet visar en ökad aktivitet i förorter och regionala städer.

Bloomberg ”Pret Index” spårar konsumentaktiviteten i Storbritannien och ger en visualisering av konsumentaktiviteter inom olika delar av ekonomin baserat på exklusiva data från smörgås-franchisekedjan, Pret a Manger.

Pano Christou, verkställande direktör på Pret a Manger, diskuterade indexet på Bloomberg Markets.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Viktiga tendenser inom den brittiska ekonomin baserat på ”Pret Index”:

1. London har sakta återhämtat sig

Christou sa att London långsamt har återhämtat sig från pandemins inverkan men återhämtningen har gått långsammare jämfört med andra delar av Storbritannien. Företaget har endast kunnat öppna 50% av sina sittplatser vilket begränsar trafiken och blir en utmaning eftersom Prets verksamhet baseras på volymer. Pret ser fram emot nästa uppsättning regler som kommer att presenteras i juni.

2. Indexet visar en ökning av aktiviteten i förorter och regionala städer

Enligt Christou har regionala städer och förorter i London klarat sig bra de senaste månaderna eftersom människor har arbetat hemifrån och interagerat med Pret från dessa platser för avhämtning eller leverans. Han tror att hybridarbetsmodellen är här för att stanna och Pret har utvecklats under pandemin för att tillgodose kundernas behov.

3. Liten upphämtning inom flygplatsverksamheten.

Indexet visar en liten förbättring av konsumentaktiviteten i deras serveringsställen på flygplatser. Storbritannien har skapat en lista över ”gröna” länder som de brittiska invånarna kan besöka utan att behöva sitta i karantän. Christou förutspår inte någon betydande återhämtning förrän några av de stora länderna, som USA och Centraleuropa, öppnar för resor.

Därtill konstaterade han att företagets nyligen lanserade kaffeabonnemangstjänster varit framgångsrika och betonade att säkerheten för de anställda och kunderna är den viktigaste utmaningen för företaget när verksamheten återhämtar sig.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust