Guldpriset bryter över den psykologiska nivån 1 900 dollar – vad väntar nu?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 27, 2021
  • Guldpriset steg igår till den högsta nivån på fyra månader på 1 904,86 dollar.
  • Den försvagade amerikanska dollarn, för närvarande 89,91, har stött ädelmetallens rally.
  • På 1.56 är de 10-åriga amerikanska statsräntorna betydligt lägre än förra veckans 1,69.

Guldet har passerat 1 900 dollar för första gången sedan början av januari. Den försvagade amerikanska dollarn är en av de viktigaste drivkrafterna för rallyt. De fallande amerikanska obligationsräntorna ligger också bakom uppgången.

Dollarns fallande trend

Efter att ha varit på väg uppåt under årets första kvartal har dollarn haft en fallande trend sedan början av april. Sedan dess har det amerikanska dollarindexet (DXY) sjunkit från 93,43 till nuvarande 89,91.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Fallet beror till stor del på Federal Reserves återhållsamma ton. Trots den stadiga ekonomiska återhämtningen har den amerikanska centralbanken insisterat på att den fortfarande inte är fullständig eller jämnt fördelad. Den senaste tiden har en rad olika Fed-tjänstemän bagatelliserat rädslan för inflationen. I måndags uppgav Fed-tjänstemän, som St. Louis Fed-ordföranden James Bullard, guvernören Lael Brainard och Atlantas Fed-ordföranden Raphael Bostic, att den förväntade inflationen kommer att vara tillfällig.

Uppgifterna om det amerikanska konsumenternas förtroende, som varit svagare än väntat, har också fått dollarn att falla. Ekonomer hade förväntat sig ett värde på 119,2, vilket skulle ha varit högre än aprils 117,5. Siffran sjönk dock till 117,2.

Guldpriset stödes också av de sjunkande amerikanska obligationsräntorna. Höga räntor stärker vanligtvis den amerikanska Dollan samtidigt som det innebär press på ädelmetallspriserna. I skrivande stund är riktmärket för den 10-åriga räntan 1,56. Det motsvarar en betydande nedgång från förra veckans topp på 1,69. De 30-åriga statsräntorna minskade med 0,33% till 2,25.

Guldpriset: teknisk prognos

Guldpriset har återhämtat de förluster som registrerades tidigare i år genom att för första gången sedan början av januari ha brutit över den psykologiska nivån 1 900 dollar. Ädelmetallen handlas 0,31% högre för 1 904,86 dollar. Tidigare igår nådde priset1 912,49 som högst med en RSI på 74. En RSI över 70 anger vanligtvis att tillgången befinner sig i den överköpta zonen. För närvarande handlas guldet över de 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärdena med en RSI på 65.

Guldpriset kommer sannolikt att falla tillbaka till 1 895 innan det skjuter upp igen till 1 926, som det senast nådde den 6 januari. Ett fall under den närmaste stödnivån kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust