Silverpriset sjunker efter Federal Reserves offensiva ton

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 27, 2021
  • Silverpriset handlas 0,12% lägre för 27,64 när den amerikanska dollarn stärkts.
  • Feds Quarles och Clarida har antytt att penningpolitiken kan bli mer återhållsam efter kommande möten.
  • Stigande amerikanska statsräntor har ytterligare pressat silverpriset.

Silverpriset har sjunkit när den amerikanska dollarn och statsräntorna stiger. Det offensiva tonfallet från olika Fed-tjänstemän har bidragit till att stärka dollarn.

Silverpriset

Samtal om att strama åt penningpolitiken

På onsdag återupplivade Federal Reserves vice ordförande för tillsyn, Randal Quarles, diskussionen om att strama åt penningpolitiken. I sitt tal uppgav Fed-tjänstemannen att:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Om mina förväntningar om ekonomisk tillväxt, sysselsättning och inflation de kommande månaderna förverkligas kommer det att bli viktigt för FOMC att börja diskutera våra planer på att justera takten på tillgångsköp vid kommande möten.”

För närvarande köper den amerikanska centralbanken tillgångar värda 120 miljarder dollar varje månad. Programmet inkluderar köp av hypotekslån och statspapper till ett värde av 40 miljarder respektive 80 miljarder dollar.

Quarles anmärkningar kom en dag efter Feds vice ordförande Richard Clarida gjorde ett liknande uttalande. I en intervju med Yahoo! Finance, noterade Clarida att även om inflationstrycket verkar övergående så kan centralbanken börja påbörja diskussionen vid sina kommande möten. Han uppgav dock att allt kommer att bero på dataflödet.

Fed-tjänstemännens offensiva ton är en negativ katalysator för silverpriset eftersom den har höjt den amerikanska dollarn. I likhet med andra ädelmetaller har silverpriset en omvänd korrelation med dollarn. Efter att ha nått den lägsta nivån på fyra månaders på 89,53 under föregående session handlas dollarindexet nu på 90,03.

Dollarn får också stöd av de stigande statsräntorna, en aspekt som har lett till att silverpriset sjunkit. De 10-åriga amerikanska obligationsräntorna ligger nu på 1,58, en ökning med 0,54%. De 5- och 30-åriga statsräntorna ökade också med 0,79% respektive 0,21%.

Silverpriset: tekniska utsikter

Silverpriset handlas 0,12% lägre för 27,64. Det har minskat från onsdagens högsta värde på 28,22. På 2-timmarsdiagramet ligger det under de fem och tio veckors exponentiella glidande medelvärdena med en RSI på 40. Jag förväntar mig att ädelmetallen kommer att vara intervallbunden den närmaste tiden. Gränserna för denna horisontella kanal kommer att ligga på den viktiga pivotnivån på 27,50 och längs de två EMA:erna vid 27,80.

silver price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust