95% av brittiska finansiella rådgivare gillar inte kryptor – men trenden i USA är mer positiv

By: Daniela Kirova
on jun 17, 2021
  • 95% av IFAs skulle avråda från att köpa meme-aktier.
  • 95% av IFAs skulle vara oroliga om en kund med stora tillgångar investerade i krypto.
  • En tredje tror att kryptor kan bli en pålitlig investering.

Praktiskt taget ingen oberoende finansiell rådgivare (IFA) i Storbritannien skulle rekommendera sina kunder att köpa kryptovaluta eller meme-aktier, visar data från en undersökning av Opinium där 200 IFAs i Storbritannien intervjuats. Mer specifikt skulle 93% av rådgivarna inte rekommendera sina kunder att köpa kryptovaluta medan 95% av IFA skulle avråda från att köpa meme-aktier.

Även om det inte är exakt klart varför, är amerikanska rådgivare inte bara mer öppna för att rekommendera kryptovalutor, men antagandet förväntas nästan fördubblas under de kommande 12 månaderna.

Storbritanniens rådgivare pekar på ”osäkerhet och oro”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Studien visade att mer än en tredjedel av alla IFAs har fått fler förfrågningar om kryptovalutor från kunder 2021 jämfört med föregående år. Men trots efterfrågan på kryptovalutor är finansiella rådgivare inte särskilt glada att tillgodose sina kunders önskemål och behov – åtminstone inte ännu.

Alexa Nightingale, forskningsdirektör på Opinium, citerades av IFA Magazine:

Det finns helt klart en osäkerhet och oro i branschen, och rådgivare med kunder av alla storlekar skulle vara försiktiga om deras kunder investerade i dessa produkter. Dessa typer av investeringar blir dock mer vanliga, så det blir intressant att se hur rådgivare navigerar detta i framtiden.

Brittiska rådgivare är mer försiktiga vad gäller rikare kunder

95% av IFAs med kunder med portföljer på över 200 000 pund, 90% med kunder med portföljer på mellan 10 000 och 200 000 pund och 84% med kunder med portföljer på under 100 000 pund skulle vara oroliga om en kund investerade i kryptovalutor. Det finns dock några uppmuntrande resultat för kryptovalutasektorn eftersom en tredjedel av rådgivarna erkänner att kryptovalutor kan bli en legitim investering i framtiden.

Däremot anser knappt en fjärdedel av rådgivarna att meme-aktier bör betraktas som en pålitlig och legitim investering.

Motsatt trend i USA

Finansrådgivare i USA verkar vara mer öppna än sina motsvarigheter i Storbritannien när de rekommenderar sina kunder att få exponering för kryptovalutor, rapporterade CNBC. Enligt en undersökning i juni 2021 från Financial Planning Association och Journal of Financial Planning är 14% av rådgivarna i dag bekväma med att rekommendera kryptovalutor till sina kunder.

Antalet förväntas också öka till 26% under de närmaste 12 månaderna. Satt i sammanhang rekommenderade bara 1% av rådgivarna exponering för kryptovalutor under 2019 och 2020.

En möjlig anledning som skulle förklara varför amerikanska rådgivare är mer öppna för kryptovalutor är ett stödjande ekosystem. Amerikanska rådgivare kan dra nytta av nya certifieringar och utbildningar medan mäklaravtalen introducerar nya funktioner för att göra det bekvämare att ge kunderna exponering för deras önskade tillgångsklass.

”Kunder kommer nu till rådgivare och vet mer än rådgivarna själva. Rådgivarna är helt livrädda, för du vill aldrig se dum ut inför din klient,” säger Tyrone Ross, en leverantör av kryptohanteringsteknik för finansiella rådgivare till CNBC.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust