Cannabisförsäljningen kan öka ”tiofaldigt” om Europa legaliserar

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jun 24, 2021
  • Den europeiska cannabismarknaden, som främst är medicinsk, värderas idag till cirka 4 miljoner euro.
  • Enligt Cantourages Vd kan denna marknad växa till cirka 3 miljarder euro under de närmaste tre till fyra åren.
  • Om fritidsanvändning legaliseras i Europa kan marknaden växa tiofaldigt.

Den europeiska cannabisindustrin har utvecklats enormt de senaste åren, både vad gäller medicinsk och fritidsanvändning. Tyskland legaliserade medicinsk cannabis 2017 – ett steg som fick andra europeiska länder, inklusive Polen, Italien och Storbritannien, att följa i samma fotspår. Även Frankrike överväger nu att legalisera medicinsk cannabis.

Vad gäller fritidsanvändning har Luxemburg redan avkriminaliserat användningen av cannabis. Nederländerna har börjat producera cannabis lagligt och sälja det till fritidsmarknaden. Flera politiska partier i Tyskland förespråkar också en legalisering.

Florian Holzapfel diskuterade den europeiska cannabismarknaden på CNBC:s ”Street Signs Europe”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt verkställande direktören Florian Holzapfel från det europeiska medicinska cannabisföretaget Cantourage kan legaliseringen av fritidsmarijuana i Europa se den regionala marknaden växa tiofaldigt. På CNBC:s ”Street Signs Europe” sa han att:

”För närvarande värderas marknaden i Europa, som främst är en läkemedelsmarknad, till mellan cirka 3 miljoner och 4 miljoner euro. Den är relativt liten just nu, men med tanke på att denna marknad bara föddes för tre till fyra år sedan är den redan skalbar. Prognoserna är att denna marknad kommer att växa under de närmaste tre till fyra åren till cirka 3 miljarder euro. Återigen, det är främst medicinskt. Om vi ser ytterligare fritidsmarknader öppna kommer vi att se en marknad som kanske är tio gånger så stor som idag.”

Potentiell motvind i Europa

Cantourage grundades 2018 och är en relativt ny leverantör av THC (tetrahydrocannabinol), även känd som dronabinol, i Europa. Med sin bas i Berlin syftar företaget till att möjliggöra ett fullt fungerande cannabisekosystem i Europa. I en kommentar om den potentiella motvinden i Europa sa Vd Holzapfel igår att:

”Inom EU har varje land ofta olika regimer. Så det är viktigt att ett företag vet hur man arbetar i detta mycket fragmenterade system. Det är vad vår plattform grundades för. Det är väldigt annorlunda att lansera ett läkemedel i exempelvis Polen jämfört med Tyskland. Det ställs olika krav. Det är det vi hjälper våra kunder med – att göra sin produkt tillgänglig på alla europeiska marknader.”

Cantourage konkurrerar med Canopy Growth som leverantör av dronabinol i Europa. Det kanadensiska företaget förvärvade Bionoricas dronabinolverksamhet 2019 för att etablera sin dominans på den regionala marknaden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust