Ska jag köpa Microsoft-aktier efter den starka resultatrapporten?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on jul 29, 2021
  • Microsoft rapporterade bättre resultat än väntat för fjärde kvartalet i veckan.
  • De totala intäkterna hade ökat med 21,5% på årsbasis till 46,2 miljarder dollar.
  • RBC Capital Markets höjde sitt prismål till 360 dollar för Microsoft.

Aktierna i Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) har avancerat med mer än 5% sedan början av juli 2021. Företaget rapporterade bättre resultat än väntat för fjärde kvartalets i tisdags och förväntar sig att se ännu starkare trender under det kommande kvartalet.

Grundläggande analys: Microsoft höjde sin intäktsprognos för första kvartalet

Microsofts verksamhet såg förbättringar under det fjärde kvartalet och företaget kunde också rapportera bättre resultat än väntat i veckan. De totala intäkterna hade ökat med 21,5% på årsbasis till 46,2 miljarder dollar, medan fjärde kvartalet icke-GAAP EPS låg på 2,17 dollar (0,25 dollar mer än väntat).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Intäkterna från produktivitet och affärsprocesser uppgick till 14,7 miljarder dollar (+25%), intäkterna från segmentet Intelligent Cloud var 17,4 miljarder dollar (+30%), medan intäkterna från segmentet Personal Computing var 14,1 miljarder dollar (+9%).

Sett till helåret så ökade de totala intäkterna från 143,01 miljarder dollar under räkenskapsåret 2020 till 168,08 miljarder dollar under räkenskapsåret 2021, medan nettoresultatet ökade från 44,28 miljarder dollar under 2020 till 61,27 miljarder dollar. Det kommersiella molnsegmentet passerade 69 miljarder dollar i årliga intäkter, en ökning med 34%. Det är också värt att nämna att Linkedins intäkter översteg 10 miljarder dollar för första gången någonsin detta räkenskapsår, en ökning med 27%.

Under räkenskapsåret 2021 genererade Microsoft cirka 76 miljarder dollar i operativt kassaflöde och returnerade över 39 miljarder dollar till aktieägarna genom återköp av aktier och utdelning. Microsoft höjde sin intäktsprognos för det första kvartalet av räkenskapsåret 2022 och de genomgående starka prestationerna bör driva en sund tillväxt under nästa kvartal.

”Vi förblir fokuserade på att driva intäktsökningen när vi investerar djärvt mot de strategiska möjligheterna med hög tillväxt som kommer att leverera betydande värde för våra kunder över hela världen,” sa Amy Hood, CFO på Microsoft.

Forskningsföretaget Cowen höjde sitt prismål till 320 dollar för Microsoft, RBC Capital Markets höjde sitt prismål till 360 dollar medan Piper Sandler sköt upp sitt prismål till 310 dollar. Wall Streets konsensus för Microsoft är fortfarande positivt, men förmodligen är det inte det bästa tillfället att investera i aktier i detta företag just nu.

Microsoft har en bra position för att expandera sin verksamhet, men med ett börsvärde på 2,18 biljoner dollar utgör aktien inte en möjlighet för långsiktiga investerare. Microsoft handlas för mer än tjugofem gånger TTM EBITDA, det bokförda värdet per aktie är mindre än 20 dollar och de positiva förväntningarna har redan inkluderats i aktiekursen.

Teknisk analys: 270 dollar representerar den aktuella supportnivån

Tekniskt sett skulle Microsofts aktier kunna stiga över de nuvarande prisnivåerna i augusti 2021, men risk/reward-förhållandet ser inte bra ut för långsiktiga investerare.

Datakälla: tradingview.com

Om priset stiger över 300 dollar så kan nästa mål ligga runt 310, men om priset faller under stödet vid 270 dollar så skulle det vara en tydlig säljsignal.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust