Philip Morris förlänger tidsfristen för att sluta ett avtal för Storbritanniens Vectura bland bekymmer

By: Ruchi Gupta
on sep 16, 2021
  • Om allt faller på plats kommer Philip Morris att teckna ett avtal för Storbritanniens Vectura.
  • Röster från hälsogrupper som motsätter sig affären blir starkare.
  • Förvärvsaffären värderas till 1,1 miljarder pund.

Mitt bland växande oro för förvärvet får man veta att Philip Morris (NYSE: PM) har förlängt fristen för återstående intressenter att ge upp sina aktier, vilket gör att affären kan gå igenom. Företaget har förlängt fristen för innehavare att lämna anbud till den 30 september.

Om förvärvsavtalet

Philip Morris tillverkar cigaretter. Vectura (LON: VEC), å andra sidan, är en astmainhalator. Meddelandet om att Philip Morris tar över Vectura höjde ögonbrynen. Enligt rapporter i media köper Philip Morris den London-listade inhalatortillverkaren som en del av sitt långsiktiga mål att utveckla rökfria produkter. Företaget arbetar också med att vara en bredare vård- och friskvårdsorganisation.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aktieägare i Vectura har beslutat att dela med 165 pence-per-aktie som erbjuds av Philip Morris. Nära 75% stöder affären, som värderas till 1,1 miljarder pund.

Röster som motsatte sig affären blev starkare

Idén har dock inte gått bra med hälsogrupper som har uttryckt sin åsikt mot affären. Hälsogrupper som British Lung Foundation och Asthma UK har ifrågasatt om det är okej för en tobakskoncern att äga ett företag som tillhandahåller hälsolösningar för att bota andningssjukdomar som orsakas av rökning av cigaretter.

Sarah Woolnough, verkställande direktör för British Lung Foundation och Asthma UK, stod emot affären och sa:

”Det finns nu en mycket verklig risk att Vecturas uppgörelse med stor tobak kommer att leda till att cigarettindustrin kommer att ha otillbörligt inflytande på Storbritanniens hälsopolitik. Vi uppmanar regeringen att stå fast vid sitt åtagande till Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll för att förhindra detta happening.”

Samtidigt uppgav Jacek Olczak, vd för Philip Morris, att förvärvet av Vectura är en del av strategin för att flytta Philip Morris ’Beyond Nicotine’.

Medan Philip Morris har fått de nödvändiga regleringsgodkännanden för affären, har företaget ännu inte fått de 75% av de aktier som behövs för att avnotera Vectura. Därför har cigaretttillverkningsföretaget förlängt tidsfristen till den 30 september för att ge intressenter i Vectura tid att acceptera sitt förslag.

Danni Hewson, AJ Bell finansanalytiker, sa:

”Phillip Morris ignorerar inte elefanten; den får oss alla att titta hårt. Obehag är bra, det tenderar att ge förändringar, men man måste vara försiktig så att den utlovade förändringen kommer och det inte finns några omvägar på resan.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust