Anglo American aktiekurs sjunker till björnzon när järnmalmspriserna sjunker

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on sep 19, 2021
  • Anglo American-aktiekursen föll förra veckan.
  • Den har sjunkit med 20% från sin YTD-hög, vilket betyder att den är i en björnzon.
  • Priset kan förbli under tryck när priserna på järnmalm sjunker.

Aktiekursen i Anglo American (LON: AAL) tappade kraftigt förra veckan när investerare fokuserade på att kollapsa järnmalmspriserna. Aktien slutade veckan på 2 590 p, vilket var den lägsta nivån sedan 20 juli. Det har minskat med mer än 20% från sin högsta nivå i år.

Järnmalmspriserna kollapsar

Anglo American är ett av de största gruvkonglomeraten i världen, med ett sammanlagt börsvärde på mer än 35 miljarder pund.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Företaget tjänar större delen av sina intäkter genom gruvdrift och handel med råvaror som järnmalm, koppar, diamanter, kol, nickel och platinagruppmetaller. Merparten av intäkterna kommer från järnmalmsverksamheten.

Anglo American-aktiekursen kollapsade till björnområdet förra veckan efter en kraftig nedgång i järnmalmspriserna. En tillgång flyttar in i björnområdet efter att ha sjunkit med cirka 20% från sin högsta nivå.

Priset sjönk med mer än 20% förra veckan, det största fallet sedan 2008, på höjden av den globala finanskrisen. A

Det finns flera anledningar till att järnmalmspriserna har rasat. Först är det den pågående Evergrande-krisen i Kina. Företaget, som är den näst största fastighetsutvecklaren i landet, har kämpat med att betala sin skuld. Det riskerar nu att gå i konkurs om det inte kan räddas ut av regeringen.

Som ett resultat har många kinesiska banker börjat ompröva sina lån till fastighetsutvecklare, vilket kan påverka efterfrågan på järnmalm.

Den kinesiska regeringen har också begränsat den totala mängden stål som företag kan producera till 1 miljard ton. Därför har många stålverk börjat sälja de flesta av sina lager för att dra nytta av relativt högre priser.

Därför har Anglo American-aktiekursen sjunkit när investerare omprövar sin prognos för företagets resultat. I en anteckning sa en analytiker vid UBS:

”Järnmalmsförsörjningen har i stort sett varit stabil 2021 men kommer att stiga under de närmaste månaderna om Vale och Rio Tinto kan nå sina riktlinjer 2021. Detta kommer att resultera i en väsentlig uppbyggnad i lager av järnmalm vid kinesiska hamnar och ett kraftigare fall i järnmalmspriserna under de kommande sex månaderna än tidigare förväntat.”

Andra metaller som Palladium, koppar och nickel har också minskat nyligen.

Anglo American aktiekursprognos

Anlo American share price

Det dagliga diagrammet visar att AAL-aktien ligger på en viktig nivå. Slutpriset på fredagen låg något över halsen på det tidigare dubbelmönstret. I prisåtgärdsanalys är ett dubbelmönster vanligtvis en baisseartad signal.

Det har också flyttat sig under 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärde, vilket signalerar att björnar har kontroll. Därför kommer aktien sannolikt att sjunka till 50% retracement-nivån vid 2 110 p, vilket är cirka 20% under den nuvarande nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust