Bomullsprisförutsägelser: nivåer att titta på efter att ha nått nio års högsta

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on sep 30, 2021
  • Bomullspriset är på den högsta nivån sedan november 2011 till 104,42 dollar i ICE.
  • Överskott av nederbörd i den ledande exportören - USA - har påverkat det globala utbudet.
  • Kina är bland de länder som har köpt rekordmängder av grödan de senaste veckorna.

Bomullspriset är på nio års högst på 104,42 dollar i interkontinentalt börs (ICE). Lågt utbud och ökad efterfrågan är de viktigaste drivkrafterna för rallyt.

cotton price
cotton price

Försörjningsbegränsningar

Ökningen i bomullspriset beror till stor del på de ogynnsamma väderförhållandena i viktiga odlingsområden. I USA, som är den största exportören av den mjuka varan över hela världen, hotar överflödig nederbörd den nuvarande grödan. Mississippideltat och Texas är några av de drabbade regionerna. Under föregående år noterade landet en lägre skörd.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt WASDE-rapporten i september sjönk amerikansk bomullsproduktion med 26,6% från säsongen 2019/2020 till 3,181 miljoner ton. Det amerikanska Department of Agriculture visade att den globala produktionen väntas minska med 7,4% jämfört med föregående år för säsongen som började den 1:a augusti.

Indien, som är den största tillverkaren av bomull i världen, förväntas också ha en minskning av produktionen med 1,7% jämfört med föregående år. Beviljas förväntas Kina och Australien ha ökad produktion. Den prognostiserade nedgången i det globala slutaktien belyser dock en ökad efterfrågan. I synnerhet har Kina köpt rekordmängder amerikansk bomull de senaste veckorna. Pakistan och Turkiet är också bland de länder som köper produkten i stora volymer.

Bomullspris tekniska utsikter

Bomullspriset handlas på nio års topp under torsdagens session. Tidigare på dagen ökade Cotton #2-terminerna i ICE till 105,00, vilket är den högsta nivån sedan november 2011. Speciellt har den sedan dragit sig tillbaka till nuvarande 104,42; upp med 2,43%.

Sedan början av året har den mjuka varan haft en prisökning med cirka 32,54%. Bara i september har den ökat med 12,76%. På ett dagligt diagram handlas bomullspriset över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. Dessutom är det i det överköpta territoriet med en RSI på 77.

På kort sikt kommer det sannolikt att dra tillbaka innan det stiger ytterligare. Om det händer kommer det förmodligen att få stöd på den psykologiska nivån 100 eller lägre till 95,75 längs 25-dagars EMA. På uppåtsidan blir nästa mål vid höjdpunkten i september 2011 på 115,48. Ett drag under 95,75 kommer att ogiltigförklara denna avhandling.

cotton price
cotton price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust