Majsprisprognos med WASDE-rapporten i fokus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 12, 2021
  • Majspriset svävar runt 530'0, vilket har varit en viktig supportnivå sedan början av juli.
  • Fokus ligger på WASDE-rapporten i oktober som ska släppas på tisdag.
  • Säsongen 2020/21 kommer sannolikt att sluta med trånga leveranser när lagren ökar under säsongen 2021/22.

Majsprisrörelserna är subtila inför oktober WASDE-rapporten. Analytiker förväntar sig en ganska baisseartad utsikter.

corn price
corn price

WASDE-rapport

I september WASDE-rapport kännetecknades majsutsikterna för säsongen 2021/22 av ökade leveranser och större slutlager. Det amerikanska jordbruksdepartementet justerade sin produktionsprognos med 246 miljoner bushel mitt i en ökning av skördad areal och skörd. Samtidigt förutspådde det att slutlagren kommer att öka med 8,8 miljoner ton.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I oktoberrapporten räknar analytiker med en ganska baisseartad utsikter. Å ena sidan kommer förnödenheterna för 2020/21 sannolikt att vara det femte tättaste på rekord. Majsbestånden för säsongen 2021/22 väntas dock öka. Som sådan kommer analytiker att hålla koll på vädermönstren i Sydamerika och USA.

Efterfrågesidan förväntas också underbygga den baisseartade berättelsen. I den förra rapporten berodde den prognostiserade ökningen av slutbestånden delvis på landets stötande majskörd. Detta ledde till en minskning av amerikansk majsexport till Mellanriket i juli och augusti. Jämfört med en liknande tidsram år 2020 har den amerikanska majsens veckovisa beläggning minskat med 32% hittills.

Med hänvisning till etanolproduktion kommer den pågående ökningen av efterfrågan på konsumentbränsle sannolikt att vara ett av få hausseartade element i de förväntade majsutsikterna. Ändå kommer justeringarna av utsikterna för majs efterfrågan troligen att vara små.

Även med de förväntade baisseartade utsikterna räknar analytiker med att förhållandet mellan lagret och användningen kommer att stiga från den nuvarande prognosen på 9,5% till 9,7% under säsongen 2021/22. Majsförnödenheter är det nionde tuffaste de varit i rekord. Som sådan förväntas majspriset återhämta sig efter knäböjsreaktionen på WASDE-rapporten.

Tekniskt perspektiv

Majspriset är på sidledshandel inför WASDE-rapporten i oktober. I skrivande stund minskade jordbruksvaran med 0,09% vid 532’4 i Chicago Board of Trade (CBOT). Speciellt har 530’0 varit en avgörande stödnivå sedan början av juli.

På ett fyra timmars diagram handlas det något under 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. De två EMA har konvergerat vid 534’0. Baserat på nuvarande prisrörelser är utsikterna ganska neutrala.

På kort sikt kommer majspriset sannolikt att handla inom ett snävt intervall eftersom det fortsätter att hitta stöd vid 530’0. På uppåtsidan förväntas motstånd längs 25-dagars EMA vid 534’0. Som en reaktion på WASDE-rapporten senare under tisdagens session kan priset sjunka till 524’4. På baksidan kan en hausseartad rapport öka den till 537’4.

corn price
corn price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust