Frankrike prövar en CBDC för att reglera transaktioner med statsobligationer

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on okt 19, 2021
  • Banque de France genomförde dessa transaktioner som en del av en 10-månaders CBDC-prövning.
  • Centralbanken knöt ihop med banker som Societe General, BNP Paribas och HSBC i denna pilot.
  • Denna pilot gör Frankrike till en av de högsta medlemmarna i euroområdet som prövar en CBDC.

Frankrikes centralbank har slutfört en rad statsobligationstransaktioner på blockchain. En rapport avslöjade denna nyhet tidigare idag och noterade att banken genomförde dessa transaktioner genom en centralbank digital valuta (CBDC). Enligt uppgift är dessa transaktioner en del av en 10-månaders provperiod.

Enligt rapporten gick Banque de France samman med en grupp ledande marknadsaktörer för att slutföra dessa transaktioner på ett IBM-utvecklat system. Deltagarna i rättegången var Euroclear, BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC, Societe Generale och det franska offentliga skuldkontoret.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Totalt utförde centralbanken och försöksdeltagarna 500 instruktioner på både primära och sekundära marknader. Banque de France misslyckades dock med att avslöja de finansiella detaljerna om transaktionerna.

I en kommentar om denna utveckling sa IBMs Global Director of Financial Markets, Soren Mortensen,

Detta projekt gick långt bortom tidigare blockchain-initiativ eftersom det framgångsrikt testade de flesta centrala värdepappersförvarings- och centralbankprocesser samtidigt som man eliminerade nuvarande interimistiska steg, till exempel avstämning mellan marknadsförmedlare.

Påstås att denna rättegång är den största i sitt slag i Europeiska unionen. Frankrike har också blivit en av de högsta medlemmarna i euroområdet för att genomföra ett sådant experiment, med Sveriges riksbank som den andra centralbanken i EU som har gjort framsteg med sitt e-krona-projekt.

Loppet att lansera CBDC intensifieras

Denna nyhet kommer efter att Banque de France publicerat en begäran om förslag på CBDC-experiment. Genom denna publikation försökte centralbanken studera riskerna och mekanismerna för CBDC. Förutom att testa ett CBDC för att reglera statsobligationer, testade Banque de France också användningen av ett CBDC vid gränsöverskridande betalningar, grossistmarknaden och interbankavvecklingar.

Bankens CBDC-ansträngningar kommer när finansiella tillsynsmyndigheter fortsätter att uttrycka oro över privata digitala valutor, särskilt stablecoins. Medan USA och EU inledningsvis drog sina fötter när det gällde CBDC-utveckling, har de ökande oro över stablecoins sett olika jurisdiktioner initiera CBDC-projekt.

CBDCs har också spridit sig utanför västvärlden och Asien, med flera afrikanska länder som har börjat arbeta med att lansera digitala versioner av sina fiatvalutor. Exempel är Nigeria, Sydafrika, Mauritius och Ghana.

Även om flera länder experimenterar med CBDC, är Kina fortfarande ledande i loppet för att ge ut en digital version av sin nationella valuta. Landet, som nyligen införde ett direkt förbud mot krypto, har gjort det möjligt för medborgarna att pröva sitt digitala renminbi vid flera tillfällen.

Eftersom alla inhemska test är framgångsrika försöker Kina nu öppna sitt CBDC för utlänningar under de kommande vinter-OS i Peking.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust