Kopparprisutsikter: spridningen till 27-årig högsta

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 19, 2021
  • Vid $4,78 är kopparpriset i god form för att testa igen och överträffa dess högsta nivå på 4,88 dollar.
  • Kopparspridningen är den största på 27 år eftersom efterfrågan överträffar utbudet.
  • Citigroup upprätthåller fortfarande en baisseartad utsikter bland de långsammare ekonomiska momenten.

Kopparpriset är fortfarande på en trend trots måndagens nedgång. Den snäva marknaden har placerat den röda metallen i god form för att testa sin all-time high på $4,8820.

copper price
copper price

Efterfrågan

Måndagens återgång i kopparpriset var en reaktion på Kinas minskade ekonomiska tillväxt. Data från landets statistikbyrå visade att landets BNP steg med 0,2% under årets tredje kvartal jämfört med de prognostiserade 0,5% och tidigare 1,2%. Samtidigt ökade industriproduktionen i Mellanriket med 3,1% jämfört med föregående år, vilket är lägre än analytikernas uppskattningar på 4,5% och tidigare 5,3%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De ekonomiska uppgifterna återspeglar osäkerheterna i fastighetssektorn efter Evergrande-sagan. Som en del av sina huvudsakliga användningsområden används koppar i stor utsträckning i byggindustrin. Dessutom är Kina den största konsumenten av den röda metallen och andra industrimetaller. Som sådan kommer krokar i fastighetssektorn och ekonomin i allmänhet att utöva tryck på kopparpriset.

Intressant nog är Kinas långsamma ekonomiska tillväxt i centrum för de olika synen på koppar. Å ena sidan har vissa analytiker citerat den pågående energikrisen som en som kommer att driva på en försörjningskris och därmed höja priserna. Ur detta perspektiv är den minskade ekonomiska drivkraften bara motvind.

De skärpta leveranserna har ytterligare styrkt den hausseartade tesen. I London Metal Exchange (LME) ökade skillnaden mellan kontanter och 3-månaders terminer till den högsta premien sedan 1994. Sedan början av oktober har spridningen ökat avsevärt i takt med att efterfrågan ökar i snabbare takt jämfört med utbudet. En betydande orderökning har fått LME-övervakade lager att registrera en krympning i lager med över 90% under de senaste 2 månaderna.

Alternativ syn

Trots den hausseartade utsikterna hos de flesta analytiker om kopparpriset är vissa experter av en annan uppfattning. Citigroup, som var hausse på industrimetallen tidigare under året, har varnat för att priserna kan sjunka med 10% under de kommande tre månaderna när efterfrågan minskar. Dessutom har Internationella valutafonden (IMF) påpekat att den ekonomiska återhämtningen var den främsta drivkraften för kopparpriset som höjde sig i maj när den nådde sin högsta nivå. Samtidigt som man hänvisar till den minskade drivkraften signalerar institutionens utsikter att kopparvägen kanske inte är lika rosig. Utsikterna grundar sig på metallens roll som klockvägg för ekonomisk tillväxt. En långsam tillväxtmiljö tenderar att utöva påtryckningar på kopparpriset.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money