Guldprisutsikter: nivåer att titta på bland en förbättrad risklust

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 20, 2021
  • Guldpriset svävar runt 1 780 dollar efter greenbackens försvagning.
  • Lägre statsskuldsräntor har ökat ädelmetallen genom att minska satsningar för en räntehöjning till nästa år.
  • Guldprisets uppåtgående potential är ganska begränsad bland en trolig återhämtning.

Guldpriset svävar runt $1780 mitt i en nedgång i värdet av den amerikanska dollarn. Minskningen av statsskatteavkastningen har ytterligare ökat ädelmetallen.

gold price
gold price

Försvagad amerikansk dollar

Guldprisvinster på onsdagen är till stor del baserade på värdeminskningen av den amerikanska dollarn. Den omvända korrelationen mellan ädelmetaller och greenbacken innebär att svaghet i dollarn skapar en hausseartad miljö för guld. I skrivande stund föll dollarindex ner med 0,07% till 93,71.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En förbättring av riskkänslan har sänkt valutans tillflyktsort. På samma sätt samlar aktiemarknaden med Dow Jones på sin högsta nivå sedan slutet av augusti. Den tech-tunga S&P 500 ligger också på en över en månad hög.

Nedgången i amerikanska obligationsräntor har ytterligare ökat guldpriset. Riktvärdet för 10-åriga statsräntor ligger på 1,64 efter att ha sjunkit från högsta intradag på 1,67. uppenbarligen har investerare minskat sina satsningar på att Federal Reserve höjer räntorna till nästa år.

Trots nedgången i värdet av den amerikanska dollarn kommer guldets rörelse uppåt sannolikt att vara begränsad. Detta är så länge dollarindexets stödnivå på 93,50 dollar förblir stabil.

Guldpris tekniska utsikter

Efter att ha sjunkit till en intradag på 1,767,03 på tisdagen har ädelmetallen återhämtat sig med över 1%. Därefter handlas det över 1 780, vilket har varit en avgörande nivå för guld sedan början av året.

I skrivande stund steg guldpriset med 0,99% till 1 787,03. I synnerhet har metallen handlat runt 1 760 under större delen av oktober. Som sådan har ökningen till den nuvarande zonen investerare angelägna om de underliggande drivrutinerna och dess nästa drag.

På ett två timmars diagram handlas det över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden. Medan dessa tekniska indikatorer signalerar ytterligare vinster för varan, anser jag att dess uppåtriktade potential är ganska begränsad. Detta påstående bygger till stor del på det grundläggande.

På kort sikt förväntar jag mig att 1 780 förblir en avgörande stödnivå för guldpriset. Det kommer sannolikt att uppleva motstånd vid 1 789,00. Tjurarna kan lyckas skjuta den högre till 1 796,57 innan de drar tillbaka. På baksidan kan det sjunka under 1 780 för att hitta stöd längs 25-dagars EMA vid 1 775,05.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust