USD/ZAR-prognos: Sydafrikanskt randrally blir överladdat

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 20, 2021
  • USD/ZAR-priset har varit starkt baisseartat.
  • Paret har minskat med mer än 5% den här månaden.
  • Den sydafrikanska randrallyn överladdades av starka inflationsdata.

USD/ZAR-kursens baisseartade trend accelererade på onsdagen efter att Sydafrika publicerat starka inflationsdata. Paret kraschade till 14.40, vilket var den lägsta nivån sedan den 16 september. Det har sjunkit med mer än 5% denna månad.

SARB för att höja priserna?

Sydafrikanska konsumentpriser steg i september när priserna på viktiga råvaror steg. Enligt landets statistikbyrå steg konsumentprisindex (KPI) från 4,9% i augusti till 5,0% i september. Denna ökning var i linje med vad analytikerna förväntade sig. Priserna sjönk särskilt från 0,4% till 0,2% på årsbasis.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Core CPI, som exkluderar mat och energi, ökade från 3,1% till 3,2% på årsbasis. Dessa priser förblev oförändrade på 0,3% på MoM-basis.

Därför, när inflationen stiger, börjar analytikerna förutspå när Sydafrikanska reservbanken (SARB) kommer att strama åt.

En närmare titt på terminsränteavtal visar att marknaden räknar med en räntehöjning på 25 punkter under det kommande mötet som är planerat till 18 november. Vissa analytiker förväntar sig till och med att banken kommer att genomföra en räntehöjning på 0,50% i november.

Samtidigt har SARB väglett att det kommer att genomföra en räntehöjning under årets fjärde kvartal. Det kommer då att öka räntorna med 0,25% under alla fyra kvartalen 2022.

Samtidigt räknar analytiker med att landets BNP minskade måttligt under det tredje kvartalet på grund av upploppen och plundringen som hände i juli.

USD/ZAR-priset har också dragit sig tillbaka på grund av den övergripande svaga amerikanska dollarn. Dollarindexet har sjunkit kraftigt den här veckan. Denna nedgång har sammanfallit med vinstsäsongen som har sett många företag leverera spektakulära resultat.

USD / ZAR-prognos

USD/ZAR

Fyrtimmarsdiagrammet visar att USD/ZAR-paret har haft en stark baisseartad trend de senaste veckorna. Paret har sjunkit med mer än 5% den här månaden. Längs vägen har den flyttat sig under nyckelstödnivån vid 14,83, vilket var hals- och huvudmönstret. Paret har också minskat under 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärde medan oscillatorer har varit i en baisseartad trend. Därför, medan paret blir översålda, är vägen för det minsta motståndet mot baksidan. Om detta händer kommer paret sannolikt att testa nyckelstödet igen 14.0915.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust