Glencore-aktiekursprognosen när den närmar sig sin korrigeringszon

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 21, 2021
  • Glencore-aktiekursen har kollapsat med mer än 7% från sin högsta nivå.
  • Aktien sjönk när kol- och kopparpriserna kraterade.
  • Den hausseartade trenden förblir intakt för tillfället.

Kursen i Glencore (LON: GLEN) har backat kraftigt de senaste dagarna då investerare fortfarande är oroliga för kolpriserna. Aktien handlas på 368p, vilket är cirka 7,7% under sin högsta nivå denna månad. Det betyder att beståndet närmar sig en korrigeringszon.

Kolpriser och Glencore

Glencore är ett av de största gruvkonglomeraten i världen. Företaget, som startades av Marc Rich, har ett börsvärde på mer än 133 miljarder dollar och en årlig omsättning på mer än 142 miljarder dollar. Företaget fokuserar på flera produkter som kol, koppar, zink, nickel och bly.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Glencore är också en av de största råvaruhandlarna i världen. Företaget säljer miljontals fat råolja varje dag.

Företaget tjänar de flesta av sina pengar från sin energidivision, som inkluderar kol. Till skillnad från några av sina kamrater som Anglo American har företaget motstått trycket att lämna sin kolverksamhet.

Ledningen tror att avyttringen av verksamheten inte kommer att göra några meningsfulla förändringar för miljön. Till exempel, även om Thungela Resources fortfarande bryter och säljer kol trots att det inte längre är en del av Anglo American.

Glencore-aktien har dragit sig tillbaka denna vecka när investerare fokuserar på kolverksamheten. Efter att ha gjort ett paraboliskt rally har kolpriserna rasat i veckan efter att Kina signalerat att det kommer att ingripa. Priserna sjönk med mer än 10% efter att National Development and Reform Commission (NDRC) sa att det kunde ingripa för att sänka energipriserna.

Kol är inte den enda varan som har sjunkit den här veckan. Efter att ha registrerat en stark tjurkörning nyligen har priset på koppar sjunkit med mer än 5% den här veckan. Därför förväntar sig analytiker att denna trend kan fortsätta och skada Glencore.

Glencore aktiekursprognos

Glencore share price

Det dagliga diagrammet visar att Glencore-aktien har varit i en spektakulär tjurning de senaste månaderna. Priset ligger kvar över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärde. Det är också över den viktiga trendlinjen som förbinder de lägsta nivåerna sedan mars i år. Samtidigt har baisevolymen ökat väsentligt de senaste dagarna.

Därför är jag optimistisk att GLEN-aktiekursen kommer att studsa tillbaka inom en snar framtid. Om detta händer kommer aktien att stiga till nästa nyckelmotstånd vid 400p.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust