USD/TRY: Inget slut i sikte för den turkiska liran

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on okt 25, 2021
  • USD/TRY steg till en ny hög på måndag morgon.
  • Investerare reflekterade över det senaste bråket mellan Erdogan och väst.
  • Det reagerade också på det senaste CBRT-räntebeslutet.

USD/TRY obevekliga rally fick ånga i tidig handel när investerare reflekterade över det senaste turkiska centralbankbeslutet. Den turkiska liran störtade också efter att landets president hotat med att utvisa några västra sändebud. Det handlas på 9,7367, vilket är mer än 30% över det där det var när året började.

Turkiet för att utvisa västra sändebud

Förra veckan hoppade USD/TRY-priset till rekordhögt efter landets centralbank meddelade sitt räntebeslut. Banken beslutade att sänka räntorna från 19% till 16%. Detta var ett djupare snitt än vad de flesta analytiker förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den turkiska centralbanken har antagit en okonventionell penningpolitik. Den anser att höga räntor leder till hög inflation. Den allmänt accepterade monetära teorin är att en centralbank bör höja räntorna när inflationstakten stiger.

Banken beslutade att sänka räntorna för andra månaden i rad när tjänstemän reflekterade över landets president. För två veckor sedan bestämde han sig för att rensa de centralbanktjänstemän som var emot den inledande räntesänkningen.

På måndagen steg USD/TRY-paret efter att relationerna mellan Turkiet och västländerna försämrats. Detta efter att Erdogan bad sin utrikesminister att utvisa 9 västerländska ambassadörer. Detta efter att de sändebuden utfärdat ett uttalande som krävde en resolution om Osman Kavala som suttit i fängelse sedan 2017. Han har inte dömts för brott.

Därför störtade den turkiska liran eftersom investerare förväntar sig att landets affärsförhållanden kan försämras om det hamnar i en annan konflikt med väst. Paret kommer att reagera milt på de senaste turkiska kapacitetsutnyttjandet och tillverkningssäkerhetsdata.

USD/TRY teknisk analys

USD/TRY

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-paret har varit i en stark hausse trend den senaste tiden. Denna trend blev överladdad när den flyttade sig över nyckelmotståndsnivån vid 8.8160, vilket var den högsta nivån i juni.

Den hausseartade trenden har också skjutit den över 25-dagars- och 50-dagars glidande medelvärden medan penningflödesindex (MFI) har flyttat till överköpt nivå 84. Därför kommer paret för närvarande sannolikt att ha en hausseartad trend som tjurar rikta nyckelmotståndet till 10.00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money