Råoljeprisutsikter: Kinas intervention kanske inte räcker

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 26, 2021
  • Råoljepriset handlas över $85 mitt i den pågående energikrisen.
  • Kinas ingripande för att kontrollera kolpriserna kanske inte räcker för att kyla ned krisen.
  • Investerare kommer också att vara angelägna om denna veckas amerikanska lagerdata.

Råoljepriset handlas över $85 mitt i de pågående hausseartade utsikterna. Energikrisen har fortsatt att stärka marknaden.

crude oil price
crude oil price

Efterfrågan/utbudsdynamik

Den pågående energikrisen har fortsatt att öka råoljepriset. I sina senaste försök att hantera situationen planerar den kinesiska regeringen att begränsa kolprisrörelser. Dessutom är Middle Kingdoms administration angelägen om att hjälpa gruvarbetare att öka produktens utbud.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om interventionen sannolikt kommer att lindra krisen, kanske det inte räcker för att få den under kontroll på kort sikt. Detta beror till stor del på det osannolikt för landet att upphäva det befintliga förbudet mot kolimport från Australien inom överskådlig framtid.

Före handelsspänningarna var Australien den ledande källan till det kol som användes i Kina. Den nuvarande kolbristen och den totala kraftkrisen förväntas öka efterfrågan på råolja, särskilt med den förväntade hårdare vintern än väntat på norra halvklotet.

Under de efterföljande sessionerna kommer råoljepriset också att reagera på veckovisa amerikanska lagerdata. I den tidigare versionen registrerade EIA en dragning på 431 000 fat jämfört med den prognostiserade byggnaden på 1,857 miljoner. För veckan som slutade den 22: a oktober, analytiker förväntar sig en ökning med 1.650 miljoner fat.

Utsikter för råoljepriset

Råoljepriset ligger kvar över den avgörande stödnivån på 80 mitt i den mycket hausseartade utsikten. Sedan början av året har Brent-terminerna ökat med 68,84%. Bara i oktober har den stigit med 9,18 % samtidigt som den handlats stadigt över 80 i nästan tre veckor.

I jämförelse sjönk den med 40,46 % under samma tidsram det senaste året. I oktober 2020 handlades riktmärket för global olja inom ett ganska snävt intervall samtidigt som motståndet var 43,75 dollar.

Brentoljan var i skrivande stund nere med 0,44% till 85,54. På ett tretimmarsdiagram handlas det över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Dessutom pekar bildandet av en stigande kanal på ytterligare vinster i de efterföljande sessionerna.

Jag är fortsatt hausse på råoljepriset och förväntar mig att det kommer att ligga kvar över den avgörande nivån på 80 på kort sikt. Efter att ha nått och överträffat målet på 85, kommer tjurar sannolikt att sträva efter att testa om 2018 års högsta 87,01.

Men eftersom de samlar tillräckligt med fart för att nå detta mål, kommer Brent-terminer sannolikt att ligga inom ett intervall mellan stödnivån på 85 och måndagens högsta på 86,70. Under kanalens nedre kant är ett omtest av stödzonen troligt vid 82.50.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money