Guldprisutsikter med Fed-mötet i november i fokus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on okt 27, 2021
  • Guldpriset har sjunkit under $1 800 då den amerikanska dollarn håller sig stabilt över stödzonen.
  • Investerare är angelägna om FOMC-mötet den kommande veckan mitt i ökad inflationsoro.
  • Gulds nedåtgående prisrörelser kan vara begränsade på grund av dess status som en säkring mot inflation.

Guld priset är fortfarande under $1800 efter att ha fallit under denna avgörande nivå i föregående session. Investerarnas fokus ligger på Feds möte den kommande veckan.

Fed möte i november

Under de efterföljande sessionerna kommer guldpriset sannolikt att notera subtila rörelser eftersom investerare undviker stora satsningar inför FOMC-mötet som är planerat till den första veckan i november. Fed-tjänstemän är inställda på att minska de månatliga tillgångsköpen på 120 miljarder dollar när inflationstrycket kvarstår. Novembermötet blir början på en väg att avsluta obligationsköpprogrammet i mitten av nästa år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan början av året har den amerikanska centralbanken tonat ner oron för överhettning av ekonomin genom att indikera att prisuppgången skulle vara tillfällig. Emellertid verkar tjänstemännen mer oroade över den ihållande ökningen av inflationen.

Under en virtuell konferens som hölls den senaste veckan, erkände Fed-ordföranden Jerome Powell att utbudsbegränsningarna har förvärrats. Som ett resultat finns det ”mer ihållande flaskhalsar” som pekar på högre inflation. Därefter noterade Powell att Fed måste vara flexibel under de kommande månaderna för att positionera sin policy för att passa de olika möjliga scenarierna.

Noterbart är att investerare utvärderar utsikterna för räntehöjningar. Baserat på CME Group-spårade terminsmarknadspriser, ökade sannolikheten för minst två räntehöjningar i slutet av 2022 till 75% under den senaste veckan. Siffran är en avsevärd ökning från 20 % efter septembers FOMC-möte.

Inför novembers Fed-räntebeslut kommer 1 800 $ att förbli en avgörande nivå för guldpriset. Typiskt har ädla metaller en omvänd korrelation med värdet på den amerikanska dollarn. Dollarindexet har hållit sig stabilt över den stora motstånd-sväng-stödzonen på $93,50 sedan början av oktober. Indexet spårar värdet på dollarn mot en korg med sex valutor.

Med en stabil dollar kommer ädelmetallen sannolikt att få sina uppgångar dämpade vid oktobers högsta på $1 814,13. Dessutom kommer lättad stimulans och räntehöjningar oundvikligen att höja statskassornas räntor. Detta skulle ytterligare utöva press på den icke eftergivande ädelmetallen.

Guldprisets nedåtgående rörelser kan dock vara begränsade. Med de pågående ekonomiska riskerna, kommer dess säkra tillflyktsort och status som en säkring mot inflation förmodligen att höja den över septembers lägsta på $1 720.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money