Prisutsikter för naturgas: Putin kan vara lösningen på energikrisen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on nov 1, 2021
  • Naturgaspriset har sjunkit med 14,42 % sedan det nådde sin högsta nivå på sju år i början av oktober.
  • President Putin har beordrat det statliga gasbolaget att öka leveranserna till Europa.
  • Ökat utbud kan hjälpa till att stabilisera priserna inför vinterhalvåret på norra halvklotet.

Naturgaspriset förblir över 5,00 USD trots att det har sjunkit avsevärt från sin högsta nivå på 7 år. Ryssland förväntas öka utbudet till den europeiska kontinenten på kort sikt.

natural gas price
natural gas price

rysk export

Naturgaspriset slutade fredagens session ned med 3,04% till 5,57 USD. Medan råvaran har hållit sig över den avgörande stödzonen på $5,00, har den sjunkit med cirka 14,42% från sin 7-års högsta på 6,53. Den tidigare nämnda stödzonen har varit stabil sedan början av september.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den senaste tidens nedgång i naturgaspriset är en reaktion på president Putins uppmaning att exportera mer gas till Europa. På torsdagen beordrade den ryske ledaren det statliga gasbolaget Gazprom att skicka mer gas till Österrike och den europeiska kontinenten så snart det fyller sina inhemska lager. Företagets underjordiska lager i Central- och Västeuropa är avsevärt lågt. Vid den här tiden på året är anläggningarna vanligtvis nästan fulla inför vintersäsongen på norra halvklotet.

Ryssland är den viktigaste källan till den naturgas som förbrukas på den europeiska kontinenten. Landet har anklagats för att hålla tillbaka förnödenheter; underblåsa den pågående energikrisen. Dessutom har Asien sina händer på den amerikanska produkten, som annars skulle vara på väg till Europa.

Även med den senaste nedgången är naturgaspriset i Europa fortfarande över 5 gånger högre än det var 2020 under samma period. Mängden produkt i lager är 15 % lägre än förväntat under denna säsong. Futures kommer sannolikt att förbli över $5,00 på kort sikt eftersom efterfrågan ökar under vintersäsongen.

Naturgasinventeringar

Uppgifter som publiceras av Energy Information Administration (EIA) på torsdagen visade att mängden naturgas i underjordisk lagring inom USA var 3.548 miljarder kubikfot (BCF) för den vecka som slutade den 22:a oktober. Siffran representerar en ökning med 87 Bcf från föregående vecka. Aktien är dock fortfarande 403 Bcf under fjolårets nivåer under en liknande period. Det är också 126 Bcf lägre än 5-årsgenomsnittet. Utöver Putins order kommer MKB:s veckorapport att påverka priserna under den nya veckan.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money