Råoljeprisutsikter: balans förväntas inom överskådlig framtid

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 18, 2021
  • Råoljepriset svävar på den avgörande stödzonen på $80.
  • IEA och OPEC förväntar sig att utbudet kommer att öka i snabbare takt under de kommande månaderna.
  • MKB:s data visade en högre än väntat dragning inför semesterperioden.

Råoljepriset är på nedgång då flera byråer förutspår ökat utbud under de kommande månaderna. WTI-terminer handlas under den avgörande stödnivån på $80 vid nuvarande $78,21. Samtidigt svävar Brent-terminerna runt de psykologiska $80.

crude oil price
crude oil price

Lagerdata

Råoljepriset får stöd i de släppta veckovisa inventeringsdata. På onsdag uppgifter från Energy Information Administration (EIA) visade att mängden olja i lager minskade med 2.101 miljoner fat under veckan som slutade den 12 november.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker hade förväntat sig ett bygge på 1,398 miljoner, vilket skulle ha varit högre än föregående veckas 1,001 miljoner fat. Noterbart är att de amerikanska lagren har registrerat en byggning på 6 av 8 veckor sedan slutet av september. På Cushing, den största oljedepån i USA, kommer det registrerade bygget på 216 000 fat efter ett byggt i 5 veckor i följd.

Samtidigt sjönk bensinlagren med 708 000 fat jämfört med föregående veckas dragning på 1,555 miljoner och förutspådde 575 000 fat. Bensinlagren har minskat i sex veckor i följd.

Utbudsutsikter

De släppta lagerdata är i linje med de hausseartade efterfrågeutsikterna som har ökat råoljepriset de senaste veckorna. Faktum är att investerare förväntar sig en ökning i efterfrågan inför semesterperioden. Bull run har också grundats på OPEC:s produktionsminskningar som förväntas fortsätta in i december. Det förklarar att $80 har blivit en stadig stödzon för råvaran trots den upplevda volatiliteten.

Ändå kommer utbudet sannolikt att överstiga efterfrågan under de kommande månaderna. OPEC har sänkt sin prognos för den globala oljeefterfrågan under innevarande kvartal. Dessutom beslutade man att fortsätta sina produktionsminskningar genom att öka produktionen med blygsamma 400 000 bpd i december. Flytten är avsedd att förhindra överutbud.

På tisdagen lyfte alliansens generalsekreterare Mohammad Barkindo fram ett troligt utbudsöverskott i december. IEA har å sin sida indikerat att utbudet i USA kommer att öka i snabbare takt under Q2’22. Byrån förväntar sig att produktionen från USA kommer att kompensera för 60% av den förväntade utbudstillväxten på 1,9 miljoner bpd från icke-OPEC-länder 2022.

På kort sikt kommer investerare också att vara angelägna om den nya covid-19-vågen som rapporteras i Europa. Som ett svar på de ökande fallen har den österrikiska regeringen infört en låsning för den ovaccinerade delen av allmänheten.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money