USD/JPY-prognos när Japan presenterade ett nytt gigantiskt stimulanspaket

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on nov 18, 2021
Updated: maj 27, 2022
  • Valutaparet USD/JPY gjorde en stor tillbakagång på torsdagen.
  • Detta hände efter att Japan tillkännagav en ny stimulans på 350 miljarder dollar.
  • Vi förklarar vad vi kan förvänta oss inom en snar framtid.

USD/JPY-priset backade kraftigt under nattens session efter att Japan tillkännagav ett stort stimulanspaket. Paret sjönk till 114,00, vilket var cirka 1% under sin högsta nivå denna vecka.

Japan stimulans

USD/JPY-paret föll kraftigt efter att Japan tillkännagav en ny uppsättning stimulanser då regeringen försöker stödja en kämpande ekonomi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I ett uttalande sa regeringen att den kommer att spendera mer än 350 miljarder dollar för att stimulera ekonomin. Denna fond kommer att inkludera att skicka cirka 872 USD till hushåll med barn som är yngre än 18 år. Detta paket kommer utöver de 770 miljarder dollar som regeringen har spenderat sedan pandemin startade.

Regeringens mål är att stimulera ekonomin och undvika deflation. Faktum är att färska uppgifter har skickat en bild av en ekonomi som kämpar. Till exempel ligger inflationen under 1%.

Och data som publicerades på onsdagen visade att dess export och import expanderade i långsammare takt än väntat. De rognar båda med 9,4% och 26,7%, vilket leder till ett handelsunderskott på mer än 67,4 miljarder yen. Japan publicerade också svaga BNP-data.

Den nya stimulansen är också anmärkningsvärd eftersom den kommer vid en tidpunkt då andra regeringar avvecklar sina stimulanspaket. Till exempel i USA har Federal Reserve meddelat att de kommer att upphöra med kvantitativa lättnader under de kommande månaderna. Det har redan börjat avta.

Ändå finns det oro för landets ekonomi. För det första gjorde de tidigare kontrollerna lite för att öka inflationen och utgifterna. Istället bestämde sig många för att använda pengarna som besparingar. Analytiker tror faktiskt att 70% av den tidigare stimulansen slutade som besparingar.

En annan oro är att landet har en enorm skuldbelastning som är cirka 266% av dess BNP. Detta gör det till ett av de mest skuldsatta länderna i den utvecklade världen.

USD/JPY prognos

USD/JPY

USD/JPY-paret har varit i en stark hausseartad trend de senaste veckorna. Detta såg det skjuta i höjden till en flermånaders högsta på mer än 114. Den lyckades till och med passera nyckelmotståndsnivån på 114,70, vilket var det föregående års högsta hittills.

Paret sjönk sedan kraftigt efter den nya stimulansaffären. Denna droppe är en del av bildandet av handtagsdelen av koppen och handtagsmönstret. Det är också något över 50-dagars glidande medelvärde. Därför kommer paret sannolikt att studsa tillbaka på kort sikt när marknaden reflekterar över stimulansen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money