EUR/USD anmärkningsvärda försäljningsuppehåll, men baisset sentiment kvarstår

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 23, 2021
  • EUR/USD-paret har varit i en anmärkningsvärd försäljning.
  • Nedgången pausades på tisdagen efter starka PMI-data för Europa.
  • Det baisseartade momentumet kommer sannolikt att återupptas under de kommande dagarna.

EUR/USD-paret stabiliserades på tisdagen då marknaden reflekterade över de relativt starka PMI-siffrorna för tillverkning och tjänster från Europa. Paret reagerade också på president Bidens beslut att utse Jerome Powell till Fed-ordförande. Den handlas till 1,1247, vilket är några punkter över veckans lägsta 1,1225.

Eurozonens produktion ökar

Europeiska unionen har varit i rampljuset den här veckan då investerare har fokuserat på den pågående ökningen av Covid-19. Under de senaste dagarna har fler europeiska länder som Tyskland, Nederländerna och Österrike meddelat fler Covid-fall. Som ett resultat har länder som Österrike startat låsningar, vilket hotar att störa återhämtningen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På tisdagen visade snabbsiffror publicerade av Markit att tillverknings- och tjänstesektorerna i regionen gick bra i november. Blockets PMI för tillverkning ökade från 58,3 i oktober till 58,6 i november. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på 57,3.

Tjänstesektorn, som sysselsätter flest personer i Europa, gick också bra i november. PMI steg från 54,6 till 56,6, vilket var bättre än förväntade 53,5. Denna prestanda bidrog till att pressa sammansatta PMI till 58,6.

Denna breda återhämtning sågs i de flesta länder. Till exempel steg PMI för tillverkning till 57,6 i Tyskland och till 54,6 i Frankrike. En PMI-siffra på 50 och över är vanligtvis ett tecken på att sektorn förbättrats.

Ändå har EUR/USD sjunkit avsevärt sedan investerare tror att ECB kommer att vara bland de sista bankerna att börja strama åt. I de senaste uttalandena har Christine Lagarde faktiskt antytt att banken sannolikt inte kommer att dra åt sig 2022 även om inflationen fortfarande är ett problem.

Samtidigt förväntar sig analytiker att Jerome Powell kommer att fortsätta strama åt räntorna under de kommande månaderna.

EUR/USD prognos

EUR/USD

Den 10 november lyckades EUR/USD-paret passera nyckelstödsnivån på 1,1527. Detta var en viktig nivå eftersom det var den lägsta nivån sedan oktober. Paret har fallit med mer än 2,47% sedan dess och är för närvarande på den lägsta nivån på mer än ett år. Paret har också sjunkit under det 25-dagars glidande medelvärdet, vilket signalerar att björnar fortfarande har kontroll. Samtidigt har det rört sig mellan de nedre och mellersta linjerna i Bollinger Bands medan Relative Strength Index (RSI) ligger något över den översålda nivån. Därför kommer paret sannolikt att bryta ut lägre på kort sikt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money