Råoljeprisutsikter då Goldman Sachs bibehåller prognosen för Q4´21

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 23, 2021
  • Råoljepriset har hållit sig under den avgörande nivån på $80 i över en vecka nu.
  • Oron för efterfrågan har ökat mitt i de ökande fallen av covid-19 i Europa.
  • Goldman Sachs har bibehållit sin Q4'21-prognos trots samtal om SPR-releaser.

Råoljepriset har hållit sig under 80 dollar mitt i den pågående oron över SPR-releaser från olika konsumenter. Trots det har Goldman Sachs bibehållit sin prognos för Q4’21.

crude oil price
crude oil price

Goldman Sachs prognos

På senare tid har investerare varit skeptiska till Goldman Sachs prognos att Brent-terminer i genomsnitt kommer att ligga på 85 dollar per fat under Q4’21. Investeringsbanken har dock behållit sin ståndpunkt. Den har indikerat att den registrerade nedgången i råoljepriset är omotiverad av fundamentala faktorer.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Oljemarknaden har varit föremål för ökad volatilitet i november. Efter att ha nått ett treårshögsta på 86,71 i mitten av oktober har Brent-terminerna sedan dess sjunkit med cirka 8,86%. I ungefär en vecka nu har riktmärket för global olja handlats under den tidigare stabila stödzonen på $80. Samtidigt har WTI-terminer legat under den psykologiska nivån på $80 i en vecka nu. Detta efter att ha sjunkit från det högsta på 7 år på $85,42 i slutet av oktober.

Den registrerade nedgången i råoljepriset är en reaktion på den nya coronavirusvågen som har drabbat Europa. Därefter har Österrike antagit en nationell låsning som kommer att pågå i 10 dagar men kan förlängas med ytterligare 10 dagar. Andra europeiska länder som Belgien och Tyskland har infört stränga åtgärder för att stävja de skyhöga fallen av covid-19.

Samtidigt har samtal om det troliga utsläppet av olja från strategiska petroleumreserver av olika konsumenter utövat press på råoljepriset. Faktum är att Bidens administration förbereder sig för att tillkännage releasen. Japan, Kina och Indien överväger ett liknande steg.

Enligt Citigroup kan den släppta mängden variera mellan 100 miljoner och 120 miljoner fat eller högre. Goldman Sachs anser dock att marknaden redan hade prissatt SPR-releaserna. Som sådan har den kallat oljeprisfallet som ”överdrivet”.

För att motverka det förväntade utsläppet av råolja från de tidigare nämnda kunderna kan OPEC+ justera sin plan för att gradvis öka produktionen. Under sitt möte i november upprätthöll alliansen sina produktionsminskningar trots påtryckningar från USA och andra konsumenter. Med de pågående leverans oro, investerare mycket förutse OPEC + möte som är planerad till 2: a december.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money