Kopparprisutsikter som motsatta faktorer driver marknaden

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 24, 2021
  • Kopparpriset har i stort sett legat inom en horisontell kanal i cirka 9 månader.
  • Det har varit hausseartade och baisseartade krafter på spel under den här tidsramen.
  • Trenden kan fortsätta på kort sikt.

Kopparpriset har handlats inom en horisontell kanal sedan mitten av februari. Med de motsatta faktorerna kan det på kort sikt stanna inom formationen.

Kinas ekonomi

Efter att ha nått en femmånaders högsta på $4,82 per pund i mitten av oktober, har kopparpriset sedan dess sjunkit med cirka 8,16% till nuvarande $4,42. Nedgången är till stor del ett resultat av Kinas dämpade ekonomiska tillväxt. Middle Kingdom är den ledande konsumenten av koppar och andra industriella metaller. Som sådan påverkar takten i dess ekonomiska tillväxt ofta den röda metallens efterfrågan och priser.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till att börja med har Kina fortsatt att kämpa med Delta-coronavirusvarianten trots de vidtagna stränga åtgärderna. Särskilt har striden visat sig vara dyr för sitt folk och ekonomin i stort. Energikrisen och problem på fastighetsmarknaden har bromsat den ekonomiska återhämtningen ytterligare.

I mitten av november noterade Internationella valutafonden (IMF) att Kinas ekonomi bromsar. I pressmeddelandet konstaterade organisationen, ”Kinas återhämtning är långt framskriden, men är obalanserad och farten avtar, även när nedåtriskerna ackumuleras.”

Några av de uppmärksammade kortsiktiga riskerna inkluderar de ökade ekonomiska sårbarheterna, minskad konsumtion och pågående osäkerhet om coronavirus-pandemin. På lång sikt har IMF trolig motvind som den ytterligare nedgången i produktivitetstillväxten och en krympande arbetskraft.

Val i Chile

Investerare på kopparmarknaden har bevakat det chilenska presidentvalet noga; en aspekt som har bidragit till den räckviddsbundna handeln. Det sydamerikanska landet är den ledande tillverkaren av koppar i världen. Om Gabriel Boric, vänsterns presidentaspirant träder till makten, kommer han sannolikt att höja gruvavgifterna och exporttullarna. En sådan åtgärd skulle resultera i högre produktionskostnader och därmed öka kopparpriset.

I första valomgången, som genomfördes den 21:a november högerpresidentkandidat, har Jose Antonio leder. Fokus ligger nu på avloppet den kommande månaden.

Kopparprisutsikter

Under de kommande månaderna kommer kopparpriset sannolikt att få ett uppsving från den gröna ekonomin och infrastrukturutvecklingen över hela världen. Men eftersom centralbankerna höjer räntorna för att hantera den stigande inflationen kan det bli en nedgång i efterfrågan från byggsektorn.

Eftersom de motsatta faktorerna påverkar kopparpriset både på kort och lång sikt, kommer intervallet mellan den psykologiska nivån på $4,00 och $4,82 att förbli en avgörande faktor för den röda metallen. Noterbart har det till stor del handlats inom denna horisontella kanal sedan mitten av februari.

copper price
copper price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money