NZD/USD sjunker lägre efter hökiskt RBNZ-beslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 24, 2021
  • NZD/USD-paret sjönk efter det senaste RBNZ-kursbeslutet.
  • Banken beslutade att höja räntorna med 25 punkter.
  • Paret kommer sannolikt att fortsätta falla under de kommande dagarna.

Priset på NZD/USD sjönk även efter det relativt hökaktiga räntebeslutet från Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Paret sjönk till 0,6912, vilket var den lägsta nivån sedan den 13 oktober.

RBNZ beslut

Nya Zeelands ekonomi har gått relativt bra under de senaste månaderna. Färska uppgifter visar att arbetsmarknaden har stramats åt och flyttat till nivåer före pandemi. Detaljhandeln har gått bra medan även andra delar av ekonomin har återhämtat sig. Inflationen har också stigit på grund av högre energipriser och de pågående sjöfartsutmaningarna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är mot denna bakgrund som RBNZ höll sitt penningpolitiska möte. I ett uttalande på måndagsmorgonen meddelade kommittén att den kommer att höja räntorna med ytterligare 0,25% till 0,75%. Det var den andra räntehöjningen i år. Det gör RBNZ till en av de mest hökiska centralbankerna på marknaden. I ett uttalande sa banken:

”KPI-inflationen förväntas uppgå till över 5 procent på kort sikt innan den återgår till mittpunkten på 2 procent under de kommande två åren. Den kortsiktiga ökningen av inflationen accentueras av högre oljepriser, stigande transportkostnader och effekterna av utbudsbrist.”

NZD/USD-paret sjönk efter det hökiska beslutet eftersom räntehöjningen var i linje med förväntningarna. Det betyder att investerare redan hade prisat in landets räntehöjning.

Det minskade också på grund av Federal Reserve. Analytiker förväntar sig att Fed kommer att börja vara mer aggressiva i ett försök att tämja konsument- och producentinflationen. Senare idag kommer NZDUSD att reagera på den senaste amerikanska BNP-data, beställningar av varaktiga varor och personliga konsumtionsutgifter (PCE).

NZD/USD prognos

NZD/USD

Tretimmarsdiagrammet visar att NZD/USD-paret har varit i en stark baisseartad trend de senaste veckorna. Den har fallit med mer än 4% från den högsta nivån i oktober. Som ett resultat har paret rört sig under Ichimoku-molnet och det 25-dagars glidande medelvärdet. Paret har också rört sig nära den nedre linjen i den fallande kanalen medan MACD har fortsatt att falla. Därför är vägen för det minsta motståndet för paret lägre, med nästa nyckelnivå att titta på är 0,6860. Det var den lägsta nivån i oktober.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money