Platinaprisprognos efter WPIC:s kvartalsrapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 25, 2021
  • Platinapriset har reagerat på Platinum Quarterly Report som släpptes av WPIC tidigare i veckan.
  • Rapporten detaljerade utsikterna för utbud och efterfrågan för innevarande kvartal och nästa år.
  • Platinapriset är nu utanför det översålda territoriet men kan förbli under press på kort sikt.

Platinapriset är på en korrigerande uppgång efter att ha störtat in i det översålda territoriet tidigare i veckan. Även om det kan förbli under press på kort sikt, är utsikterna för 2022 ganska positiva.

Kvartalsvis utsikt

Platinapriset är på uppgång efter den veckolånga nedåtgående trenden. Tidigare i veckan föll den ytterligare efter att World Platinum Investment Council (WPIC) justerade sina marknadsutsikter för Q4’21. I Platinum Kvartalsrapport publiceras den 24 november, organisationen höjde den förväntade överskottet för 2021 sista kvartal från 190.000 uns till 769 tusen. Dessutom förväntar man sig att ädelmetallen kommer att förbli i överskott under det kommande året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Särskilt minskad investeringsefterfrågan och chipbristen har bidragit till det ökade utbudet. Icke desto mindre förväntas den förväntade ökningen i efterfrågan öka platinapriset under de kommande månaderna. Enligt WPIC kommer metallens efterfrågan inom bilindustrin sannolikt att växa med 14% och 20% under 2021 respektive 2022. Inom industrisektorn kommer den sannolikt att notera en återhämtningsgrad på 26% 2021 och överstiga 2019 års nivåer under det kommande året. Organisationen förväntar sig också ökad efterfrågan från smyckessektorn.

Platina pris förutsägelse

Platinapriset har tagit en paus från sin veckolånga nedåtgående trend. Den senaste veckan steg den till en fyramånadersperiod på 1 112,03. Sedan dess har den sjunkit med cirka 12,10%. I skrivande stund var ädelmetallen upp med 1,79% till 992,33.

På ett fyratimmarsdiagram handlas det under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Efter sin korrigerande återhämtning är den nu utanför det översålda territoriet med ett RSI på 41. Tidigare i veckan sjönk den till en lägsta nivå på en och en halv månad som drev den till den översålda zonen med en RSI på 17.

Baserat på både de fundamentala och tekniska aspekterna kommer platinapriset sannolikt att förbli under press ett tag. På omedelbar sikt kan det fortsätta att handlas inom en horisontell kanal med veckans lägsta 956,19 och 25-dagars EMA på 1004,35 som de nedre respektive övre gränserna. En rörelse under kanalens nedre kant kan placera stödnivån på cirka 945,65. På uppsidan kan det återhämta sig ytterligare till 50-dagars EMA på 1 024,38 innan det drar tillbaka till runt den psykologiska nivån på 1 000.

platinum price
platinum price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust