SPR-releaser är hausse för råoljepriset – Energy Aspects Amrita Sen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 25, 2021
  • Råoljepriset reagerar på de pågående samtalen om SPR-releaser från olika länder.
  • Energy Aspects forskningsdirektör anser att steget är hausse för oljepriserna.
  • USA kommer att släppa 50 miljoner fat medan flera asiatiska länder överväger en liknande strategi.

Råoljepriset handlas i sidled för andra sessionen i rad efter att ha återhämtat sig tidigare i veckan. Marknaden smälter nyheter om SPR-releaser från olika länder.

crude oil price
crude oil price

SPR släpper

Oro över frigörandet av olja från strategiska petroleumreserver i flera länder inklusive USA, Japan och Kina utövade press på råoljepriset den senaste veckan. Faktum är att WTI- och Brent-terminer slutade veckan under den avgörande nivån på $80.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under helgen tillkännagav Kyodo News den japanska regeringens plan att frigöra olja från sina reserver. Dessutom meddelade president Biden på tisdagen att USA kommer att släppa 50 miljoner fat från sin SPR. Sydkorea, Indien och Kina överväger också en liknande strategi.

Men marknaden verkar ha ändrat sin syn på SPR-releaserna. Faktum är att Brent-terminerna är tillbaka över den psykologiska nivån på $80 för att handlas till $82,17 i torsdagens session. Även om riktmärket för amerikansk olja – WTI-terminer – fortfarande ligger under denna avgörande nivå, har det återhämtat sig med cirka 3,75% under de senaste två sessionerna.

Enligt Energy Aspects forskningschef, Amrita Sen, kommer utsläppen att bli en haussefaktor under det kommande året. Under en intervju med Bloomberg noterade analytikern att den förväntade mängden från de markerade länderna exklusive Kina är cirka 65 miljoner fat. Siffran är betydligt lägre än de 100-120 miljarder fat som förutspåtts av olika analytiker.

Dessutom har de asiatiska länderna i fråga släppt ut olja från sina SPR under hela året. Som sådan är de senaste tillkännagivandena en fortsättning på vad de har gjort.

Sen har också hävdat att ungefär två tredjedelar av det frigivna beloppet kommer att behöva ”återbetalas”. Som sådan förväntas återuppbyggnaden av kapaciteten under det kommande året öka efterfrågan och därefter öka råoljepriset.

Dessutom kommer USA att släppa ut soar-olja jämfört med den söta lätta råolja som raffinaderierna letar efter. Mitt i de höga naturgaspriserna föredrar raffinaderierna det senare alternativet för att minska bearbetningskostnaderna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money