USD/SEK-prognos inför Riksbankens räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 25, 2021
  • USD/SEK-paret har varit i en stark hausseartad trend.
  • Paret har hoppat med mer än 12% från den lägsta nivån i år.
  • Den hausseartade trenden kommer att fortsätta när skillnaden mellan Fed och Riksbanken ökar.

USD/SEK-paret steg till den högsta nivån sedan september 2020 inför Riksbankens senaste räntebeslut . Paret handlas till 9,1122, vilket också är cirka 12% över den lägsta nivån i år.

Riksbankens beslut

Riksbanken, världens äldsta centralbank, avslutar sitt penningpolitiska möte på torsdag och avger sitt beslut.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker förväntar sig att banken kommer att framstå som den mest duvade i den utvecklade världen. De förväntar sig att banken kommer att lämna räntorna på noll och ge tips om att dessa räntor inte kommer att förändras förrän 2024. Detta är en liknande hållning som den som Reserve Bank of Australia har intagit.

Räntebeslutet kommer vid en tidpunkt då landets ekonomi återhämtar sig i en relativt snabb takt. För det första har inflationen hoppat till cirka 3,1 % när olje- och gaspriserna har stigit. Det var den högsta nivån på 13 år.

Liksom de flesta centralbanker tror Riksbanken ändå att trenden med högre priser kommer att avta de kommande månaderna. Behovet av försiktighet kommer att bero på det ökande antalet Covid-19-fall i landet och i Europa.

Därför har USD/SEK-paret stigit på grund av den övergripande skillnaden mellan Riksbanken och Federal Reserve. Analytikernas konsensusuppskattning är att Fed kommer att röra sig snabbare än väntat eftersom ekonomin skjuter på alla cylindrar.

Data som publicerades på onsdagen visade att landets inflation förblev stabil i oktober. Dessutom föll de initiala arbetslöshetsanmälningarna till den lägsta nivån på mer än 50 år samtidigt som beställningarna av varaktiga varor har ökat.

FOMC-protokollet visade också att många ledamöter i kommittén förväntar sig att räntorna kommer att stiga snart. Riksbanken har lämnats på efterkälken av Norges Bank, som redan har börjat strama åt.

USD/SEK teknisk analys

USD/SEK

Det dagliga diagrammet visar att USD/SEK-paret har varit i en stark hausseartad trend de senaste veckorna. Detta rally fortsatte efter att paret rörde sig över nyckelmotståndsnivån på 8,76, vilket var den högsta nivån sedan mars i år.

Den har lyckats gå över 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden. Det närmar sig också 50% Fibonacci retracement nivå. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar siktar på motståndet vid 9,2993.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust