BoE:s guvernör uttrycker oro över El Salvadors BTC-antagande

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… Läs mer.
on nov 27, 2021
  • Per Andrew Bailey, El Salvador exponerade medborgarna för BTC:s volatilitet .
  • Bailey hävdar att digitala valutor har ett starkt användningsfall, men krypton är inte stabil.
  • El Salvador går vidare med sina BTC-planer trots ökat motstånd och kritik.

Andrew Bailey, guvernören för Bank of England (BoE), har hittat fel med El Salvadors beslut att anta Bitcoin (BTC/USD) som lagligt betalningsmedel. En rapport avslöjade denna nyhet den 25 november, med hänvisning till BoE-guvernören som talade efter att ha framträdt på Cambridge University studentkår i går. I sitt tal noterade Bailey att landets beslut exponerar medborgarna för BTC:s volatilitet.

Den 62-årige centralbankschefen sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det oroar mig att ett land skulle välja den som sin nationella valuta. Det som skulle oroa mig mest av allt är om medborgarna i El Salvador förstår karaktären och volatiliteten hos den valuta de har.

Bailey tillade att Internationella valutafonden (IMF) inte heller är nöjd med El Salvadors beslut. Han hänvisade till när den internationella finansinstitutionen vägrade att stödja centralamerikanens BTC-rörelse.

Vid den tiden hänvisade IMF till makroekonomiska, finansiella och juridiska frågor. IMF upprepade sin ståndpunkt två månader senare och sa att El Salvadors drag att omfamna BTC är en olämplig genväg.

Även om Bailey medgav att det finns ett starkt användningsfall för digitala valutor, sa han att BoE anser stabilitet som en nyckelfaktor, särskilt om den digitala valutan ska användas för betalningar. Enligt honom är kryptovalutor inte stabila.

Bukeles administration fortsätter att förfölja sin kontroversiella BTC-dröm

El Salvador omfamnade BTC som lagligt betalningsmedel vid sidan av den amerikanska dollarn den 7 september trots att landets medborgare gick ut på gatorna för att protestera mot flytten. Sedan dess har den salvadoranska regeringen ägnat mycket arbete åt att köpa mer BTC. För tillfället har landet 1 120 BTC, med det senaste köpet i oktober.

Regeringen införde också bränslesubventioner för Salvadoraner som betalar genom den statligt stödda Chivo-plånboken, vilket leder till användare som inte var villiga att betala i BTC. Medborgare grät fult och hävdade att regeringen försökte trycka ner BTC i halsen på dem. Bortsett från detta tillkännagav El Salvador planer på att bygga en Bitcoin-stad vid basen av stratovulkanen Conchagua.

Enligt uppgift härrör anti-BTC-känslan i El Salvador från transparensfrågor. Det är till exempel inte klart vem som har de privata nycklarna till landets BTC-plånbok. Regeringen har inte heller utfärdat en tydlig policy för att styra när den köper BTC och beloppet den köper.

Medan kryptoentusiaster anser att landet som anammar BTC är en hausseartad utveckling, hävdar kritiker att president Bukeles auktoritära rekord strider mot principerna för BTC. Ett exempel var den olagliga arresteringen av Bitcoin-kritikern Mario Gomez.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money