Guldprisförutsägelse: baisseartad formation kommer definiera riktning på kort sikt

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 29, 2021
  • Guldpriset är fortfarande under de avgörande $1 800 efter subtila rörelser tidigare på måndagen.
  • Den stärkta amerikanska dollarn har fortsatt att stävja ädelmetallens uppgångar.
  • Mitt i de stigande statsräntorna kan guldpriset förbli inom en horisontell kanal.

Guld prisutvecklingen i början av veckan är ganska subtila. Noterbart slutade den senaste veckan på ett lågt mitt i den stärkta amerikanska dollarn. Under den nya veckan kommer fokus att ligga på Feds beslutsfattares tal och den övergripande utvecklingen av dollarn.

Stärker dollarn

Dollarindexet, som mäter värdet på dollarn mot en korg med sex valutor, är på uppgång efter att ha lättat i slutet av förra veckan. På onsdagen steg den till $96,95, vilket är den högsta nivån sedan juli 2020. På den nivån låg den i det överköpta territoriet med ett RSI på 73. Även med den efterföljande korrigerande tillbakadragningen slutade det veckan över $96, vilket har varit en avgörande stödzon i över en vecka nu. Tidigare på måndagens session var den upp med 0,29% till 96,35.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under den nya veckan kommer den nyvalde Fed-ordförandens vittnesmål och tal från andra Fed-tjänstemän sannolikt att påverka guldpriset. I de senaste Fed-mötesprotokollen framhöll ett ökande antal beslutsfattare sin vilja att påskynda nedtrappningen av tillgångsköp och höja räntorna om den höga inflationen fortsätter.

Investerare kommer också att vara angelägna om statskassans avkastning. Stigande räntor stöder vanligtvis den amerikanska dollarn samtidigt som de utövar press på ädelmetaller. Den amerikanska riktmärket för 10-åriga obligationsräntor slutade veckan ned med 9,4% till 1,48 efter att ha stigit till en månads högsta på 1,69 tidigare i veckan. Men det har sedan dess återhämtat sig över de psykologiska 1,50.

Guldpris tekniska utsikter

Guldpriset slutade förra veckan under den psykologiskt avgörande nivån på 1 800 efter att ha återhämtat sig över det tidigare under fredagens session. Medan den är på uppgång under måndagens session, är den fortfarande under denna viktiga stöd-sväng-motståndszon. På sin nuvarande nivå har ädelmetallen raderat de flesta av månadens vinster. Det är faktiskt bara 1,93% över månadens lägsta på 1 759,18. I skrivande stund var den upp med 0,05% till 1 794,29.

På ett fyratimmarsdiagram handlas guldpriset under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Samtidigt har den bildat ett huvud-och-axelmönster, vilket är en baisseartad formation.

Baserat på dessa tekniska indikatorer kommer ädelmetallen sannolikt att registrera ytterligare förluster under den nya veckan. Den horisontella kanalen mellan 50-dagars EMA på 1 813,40 och novembers lägsta på 1 759,18 kommer att förbli en avgörande i de efterföljande sessionerna. Noterbart har detta intervall varit viktigt sedan mitten av oktober.

På omedelbar sikt kommer 25-dagars EMA på 1 800,98 att vara motståndsnivån att hålla utkik efter. Förbi den nivån kan den träffa den horisontella kanalens övre gräns på 1 813,40 innan den drar tillbaka till runt den psykologiska zonen på 1 800. Å andra sidan, ett fall under det nuvarande priset kommer sannolikt att placera stödet på 1 775,00 eller lägre vid kanalens nedre gräns på 1 759,18.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money