Råoljepriset i översålt territorium inför OPEC+-mötet

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on nov 30, 2021
  • Råoljepriset ligger i det översålda territoriet med ett RSI på 28.
  • Både WTI- och Brent-terminerna är på en nedåtgående trend som en reaktion på Omicron-varianten.
  • Investerare tittar på OPEC+-mötet som är planerat till torsdag.

Råoljepriset är fortfarande på en nedåtgående trend inför OPEC+-mötet. WTI-terminer handlas till $68,06; ned med cirka 20% den senaste månaden. Samtidigt ligger riktmärket för global olja – Brent-terminer – i det översålda territoriet på sin nuvarande nivå på 71,10$.

crude oil price
crude oil price

COVID-19 variant

Råoljepriset har raderat måndagens uppgångar när marknaden fortsätter att väga på riskerna kopplade till den senaste COVID-19-varianten – Omicron. Å ena sidan är investerarna oroliga för att varianten kommer att sänka efterfrågan under årets semesterperioder. Vissa analytiker har dock indikerat att marknaden överreagerar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Amrita Sen, forskningsdirektör på Energy Aspects har den sistnämnda åsikten. Under en nyligen intervju med Bloomberg Markets indikerade analytikern att ”marknaden prissätter det värsta möjliga scenariot”. Därefter noterade hon att en bekräftelse på att vaccinerna är effektiva mot den nya varianten sannolikt kommer att höja råoljepriset tillbaka över 80 dollar per fat.

OPEC+ möte

Med den pågående marknadsvolatiliteten i åtanke, tittar investerare på OPEC+-mötet som är planerat till torsdag. Dess tekniska möten har flyttats till senare i veckan då alliansen försöker samla in mer information om den senaste COVID-19-varianten och dess inverkan på råoljepriset och efterfrågan.

Dessutom kommer investerare att vara angelägna om hur alliansen reagerar på de förväntade SPR-släppen. På måndagen bekräftade USA att de kommer att fortsätta med sin plan att frigöra råolja från sina strategiska petroleumreserver trots den registrerade nedgången i priserna.

Mitt i den ökade oron över oljeefterfrågan och överutbud kan OPEC+ besluta sig för att stoppa sin nuvarande produktionsplan. Vid toppen av coronavirus-pandemin 2020, höll gruppen tillbaka varan som ett sätt att balansera priserna. Därefter har den ökat produktionen gradvis med 400 000 bpd per månad. Torsdagens möte kommer att vara en avgörande avgörande för om det kommer att hålla det fastställda tempot.

Dessutom kommer investerare noga att följa de Iranska kärnkraftssamtalen som inleddes i måndags. Enrique Mora, EU-tjänstemannen som ordförande för samtalen sa att han är ”extremt positiv”. Att häva de sanktioner som USA införde mot Iran skulle resultera i en betydande ökning av landets oljeförsörjning. För närvarande släpper den 2,5 miljoner bpd. Före sanktionerna var dess produktion 3,8 miljoner bpd.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money