Tanzanias centralbanks guvernör planerar att skapa en CBDC

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket,… Läs mer.
on nov 30, 2021
  • Tanzanias centralbank har meddelat planer på att lansera en CBDC.
  • Landet uppgav att CBDC kommer att säkerställa att Tanzania inte lämnas efter i kryptoadoption.
  • Dessutom kommer CBDC att användas för att komplettera den tanzaniska shillingen.

Tanzania planerar att lansera en digital centralbanksvaluta (CBDC). Den tanzaniska centralbanken har uppgett att CBDC inte skulle användas som lagligt betalningsmedel, utan det skulle bara komplettera den tanzaniska shilling.

Tanzania kommer att följa stegen från Nigeria, som blev det första afrikanska landet att lansera en CBDC.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tanzania för att skapa en CBDC

En färsk rapport från Bloomberg citerade guvernören för Tanzanias centralbank, Florens Luoga, som uppgav att landet hade avslöjat planer på att utveckla en CBDC. Luoga uppgav att lanseringen av en CBDC skulle säkerställa att Tanzania inte lämnas efter när det gäller att anta en CBDC.

”Banken i Tanzania har redan börjat förbereda sig för att ha sin egen CBDC,” sa Luoga.

Luoga uppgav också att medan landet antog en CBDC, förblev det försiktigt med kryptovalutor. Luoga uppmanade allmänheten att vara försiktig med investeringar i kryptovaluta eftersom de var mycket riskfyllda och flyktiga.

Lanseringen av en CBDC i Tanzania var inte oväntad, med tanke på att landets president, Samia Suluhu Hassam, tidigare hade uttalat att landet behövde förberedas för antagandet av kryptovalutor. Hennes känslor kastar ett positivt ljus över landets kryptoresa, eftersom landet tidigare hade förbjudit kryptovalutor.

Kryptoadoption i Afrika

Nivån på antagande av kryptovaluta i Afrika har sett en anmärkningsvärd tillväxt i år. Tanzania följer för närvarande i Nigerias fotspår som meddelade att de skulle lansera en eNaira. Landet utvecklar redan denna CBDC, och som tidigare nämnts var det det första afrikanska landet att lansera detta erbjudande.

En tidigare rapport från Chainalysis uppgav att Afrika var ledande som den största detaljhandelsmarknaden för kryptovalutaprodukter. Även om kryptovalutor i stort sett inte är reglerade över hela kontinenten, är penetrationsnivån hög.

Nigeria är för närvarande den största kryptomarknaden i Afrika. Ett direktiv som landet utfärdade i februari slog dock fast att kryptovalutor var förbjudna. Dessutom begränsar landets centralbank också människors bankkonton som misstänks för kryptotransaktioner.

Kryptovalutor har blivit bra kryptoinvesteringar i utvecklingsländer på grund av de stigande inflationsnivåerna. Förutom Afrika är nivån på kryptoantagande också hög i centralamerikanska länder.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money