Kakaoprisförutsägelse efter att ha gått in i den översålda zonen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on dec 1, 2021
  • kakaopriset har gått in i det översålda territoriet med ett RSI på 22.
  • Den senaste rapporten från ICCO visade en ökning av slipningar i Sydostasien, Europa och Nordamerika.
  • En stark US-dollar har ytterligare utövat press på råvarans priser.

Kakaopriset är på en nedåtgående trend efter ICCO:s månatliga marknadsrapport. De rådande förhållandena hos nyckeltillverkarna har ytterligare påverkat priserna. Den är för närvarande på en lägsta nivå som senast registrerades i början av augusti.

cocoa price
cocoa price

Produktionsutsikter

Kakaopriset har varit på en veckolång nedgång när marknaden smälter den nyligen släppta marknadsrapporten från International Cocoa Organization (ICCO). Byrån förväntar sig att den globala produktionen kommer att öka med 10% under det kommande decenniet. Under denna tidsram förutspås kakaopriset stiga med 25%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Noterbart har malningarna ökat avsevärt i Nordamerika, Europa och Sydostasien. Cocoa Association of Asia (CAA), European Cocoa Association (ECA) och North America’s National Confectioners’ Association (NCA) har haft en ökning av malningarna med 4,1%, 8,7% respektive 4,3% på årsbasis. Trots de ökade malningarna under Q3’21, ”räckte det inte för att absorbera överskottsproduktionen.”

Under de efterföljande sessionerna kommer investerare också att vara angelägna om de rådande förhållandena i viktiga kakaoodlingsområden i västra Afrika. I Elfenbenskusten, som är den ledande kakaoproducenten i världen, har kraftiga regn registrerats de senaste veckorna när skörden påbörjas. Den resulterande markfuktigheten förväntas öka huvudgrödan i samband med oktober-mars säsongen. Vid den här tiden på året är kakaoträd vanligtvis tunga av baljor och behöver tillräckligt med nederbörd för att ta sig igenom den kommande torrperioden.

I Ghana, som är den näst största producenten av råvaran globalt, har det kakaosvällda skottviruset resulterat i en nedgång i produktionen under 800 000 ton. Enligt VD:n för landets kakaostyrelse (COCOBOD), Joseph Aidoo, har cirka 20% av kakaoodlingsområdena i landet drabbats av viruset. Situationen kommer sannolikt att ge visst stöd till kakaopriset eftersom COCOBOD strävar efter att rehabilitera de drabbade regionerna.

En stark US-dollar har ytterligare bidragit till den nedåtgående trenden i kakaopriset. Nyheter om den senaste COVID-19-varianten – Omicron – har ökat greenbackens tillflyktsort till trygga tillflyktsorter. Under de senaste två veckorna har dollarindex hållit sig stabilt över den avgörande stödzonen på 95,50 dollar. I en sådan miljö blir kakaon dyrare för köpare med andra valutor. I stort sett har råvaror en omvänd korrelation med värdet på den amerikanska dollarn.

Kakaoprisförutsägelse

Kakaopriset är på en veckolång nedgång efter att ha omtestat en avgörande motståndszon den senaste veckan. 2 600 har varit en nyckelnivå för jordbruksvaran i över ett decennium. Under innevarande år har kakao på den amerikanska terminsmarknaden Intercontinental Exchange (ICE) upplevt starkt motstånd i denna zon.

I skrivande stund sjönk kakaopriset med 1,05% till det lägsta i fyra månader på 2 353. På ett fyratimmarsdiagram handlas det under 25 och 50-dagars exponentiell rörelse; vilket är ett baisseartat tecken. Dessutom har den gått in i det översålda territoriet med ett RSI på 22. På kort sikt förväntar jag mig att kakaopriset kommer att förbli under den avgörande motståndszonen på 2 600.

Den kommer sannolikt att gå igenom en korrigerande rekyl som kommer att få den att stiga till 2 400. Därefter kan det handlas inom ett ganska snävt intervall mellan stödnivån på 2 400 och längs 50-dagars EMA på 2 500. Ovanför den horisontella kanalens övre gräns kommer tjurarna att få ytterligare en möjlighet att testa stabiliteten i den avgörande motståndszonen på 2 600. På den nedre sidan kan ett drag under 2 400 placera stödnivån på en fyra månaders lägsta nivå på 2 306.

cocoa price
cocoa price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money